in ,

Békésszentandrás születésnapjára emlékeztek

Békésszentandrás beiktatásnak 685. évére emlékeztek április 16-án, a Jubileumi Emlékháznál. Az épület egyébként kereken tíz éve, 2005 óta emlékeztet a település történetének kezdeteire. Megálmodója Lóránt János festőművész, aki a homlokzaton elhelyezett Andráskereszttel és a nagyközség múltját bemutató tűzzománc képsorral segít továbbörökíteni a múltat.

Az ünnepség hangulatát az Elindultam szép hazámból című népdal teremtetette meg, majd Virág Sándor önkormányzati képviselő lépett a mikrofonhoz.

– Örülhet az a település, amely pontosan tudja, hogy mikor van a születésnapja. Békésszentandrás pedig ilyen település, hiszen a korabeli krónikások pontosan feljegyezték ezt a dátumot. A szentandrási birtokot Károly Róbert 1330. április 18-án iktatta be az Úzvásári család birtokába. Ha végigtekintünk a mögöttünk álló 685 éven, megállapíthatjuk, hogy nagy utat tettünk meg – kezdte gondolatait.

Hozzátette, az a sokszínűség, amely település beiktatását követő évszázadokra volt jellemző, ma az élethelyzetek és az emberi tevékenységek sokszínűségében jelenik meg. Szélesedett a település arculata is. Ma már nemcsak a mezőgazdaság ereje, hanem a turizmus is dominál.

Meglátása szerint továbbá Békésszentandrás jövőjét az fogja meghatározni, milyen gyorsan tud alkalmazkodni a változásokhoz. A kor legnagyobb kihívási közé tartozik, hogy megfelelő válaszokat találjon az intézményrendszerek átalakítására és munkahelyek létesítésére. Ehhez pedig kicsinyes politikai acsarkodás helyett összefogásra van szükség.

– Mindenkiért felelősek vagyunk. Senkinek nem engedhetjük el a kezét, mert szegény, mert kevesebb iskolát végzett, mert a vesztesek oldalára sodródott. Szükség van mind a közel négyezer békésszentandrásira, mert csak így együtt tudjuk a következő emberöltőkre is felépíteni a településünket, hűek maradni az elmúlt 685 évhez – érzékeltette zárásul a közös felelősségtudat fontosságát.

Ezt követően Szító Csilla Radnóti ma is élő soraival hívta fel a figyelmet a hazaszeretet fontosságára, majd az emlékezők koszorúk helyett nemzeti színű szalagokat helyeztek el az emlékház rácsos kerítésén.

Gyakorlós focistá​k​ sikere​ a diákolimpián

Tessedik egyik szeme sír