in , ,

Ha tavasz, akkor Vajda Gála

Ha tavasz, akkor gála. Ebben a tanévben is hónapokkal a tavaszköszöntő diákgála időpontja előtt kezdődött a tervezgetés és a készülődés a nagy eseményre. Aki a tanulás mellett valamilyen művészeti ágban is jeleskedik, itt megmutathatta tudását. A megmérettetés nagyon szigorú, hiszen saját diáktársaik előtt kell bizonyítaniuk a szereplőknek.

A gála időpontja ebben az évben egybeesett előre nem tervezett versenyekkel, jutalomkirándulásokkal. Röplabdacsapatunk bejutott az Amatőr Röplabda Diákolimpia országos döntőjébe, ők Debrecenben mérték össze tudásukat. Több tanulónk éppen aznap vett részt a sikeres elődöntők után a Szentgyörgyi Albert Természettudományi verseny országos döntőjén, Budapesten a Fasori Evangélikus Gimnáziumban biológia és kémia tantárgyakból. Diákjaink egy csoportja a Rákóczi Szövetség támogatásával 3 napos délvidéki utazáson vett részt. Közülük többen szerepeltek volna a gálán.

Az itthon maradottak azonban annál lelkesebbek voltak. Az énekkar nyitotta meg az előadások sorozatát, amely a fent említett okok miatt kamarakórusként lépett fel. Frankó Tamara (12.B) zongorakísérete és Valach Vendel (10.A) gitárkísérete még élvezetesebbé tette fellépésüket.

Versmondásban Nánási Attila (12.A) jeleskedett, majd később zenekarával, melynek tagjai szintén 12.A-sok, saját szerzeményeiket, ill. feldolgozásokat adtak elő. Meghívott vendégként szerepelt az együttesben Molnár Dániel volt Vajdás diák is. Attilának ez egyben jó főpróba is volt, mivel a színművészeti egyetemre felvételizik hamarosan.

Táncsport kategóriában versenyző diákjaink is ízelítőt mutattak be tudásukból. A Babilon TSE lelkes hip-hop táncosai fergeteges lendülettel adták elő dobogós helyen végzett formációjukat. A Blue Gym egyesület fiatalabb tagjai Balogh Andrea és Sidel Renáta 9.B osztályos tanulók, ill. a már felnőtt korcsoportban versenyző Keller Petra 11.J, Bagi Ivett 12.A és Csasztvan Dorina 12.A osztályos tanulók mutattak be egy saját maguk által összeállított koreográfiát.

Mulholland Sadie 9.B osztályos tanuló előadása mindenki tetszését és csodálatát elnyerte. Sadie nagyon szeret énekelni, az előadott dalhoz pohárral saját maga alkotott ritmust, így nagyon egyéni módon kísérte énekét.

Új színfolt volt az előadások sorozatában Fülöp Norbert 9.A osztályos tanuló műsora, aki évek óta sikeresen szerepel népdaléneklési versenyeken, valamint citerázik is.

Frankó Tamara 12.B és Frankó Dávid 12.A osztályos tanulók zongorajátékában gyönyörködhettünk, akik a Chovan Kálmán Művészeti Alapiskola végzős, 10. osztályos tanulói. Fuvola trió is szerepelt a műsorban, amelyben iskolánkat Hodálik Hanna képviselte a 9.B-ből.

A gimnázium színjátszó csoportjai igazi színházi élmény nyújtottak a nézőknek. Az olasz nyelvű előadást a nyelvet tanulókon kívül nem értettük, mégis a szereplők pantomimjátéka és a darab jellegzetesen olasz pergő ritmusa mindenkit magával ragadott. A Vajda Péter Színjátszó Csoport is főpróbát tartott, mivel két nappal később vettek részt az Ádámok és Évák Ünnepe rendezvényen, ahol négy díjat is nyertek. Korhű jelmezekben nagyon látványos volt az előadás.

Elmaradhatatlan része a gálának egy farsangi tánc is, amelyet az idén a 10. A osztály adott elő. Műsorukban a népmesék kedvelt szereplőjének, a boszorkányoknak a táncát elevenítették meg. Jelmezzel, füsttel, fénnyel és egy hatalmas üsttel tették rendkívül valósághűvé az előadásukat.

A szalagavató táncok közül a 12.A-sok a Disney meséből merített Herkules történetéből adtak elő egy részletet.

Nem hiányozhatott a műsorból a néptánc sem, a Tessedik Táncegyüttest ketten képviselték iskolánkból: Boldizsár Dóra 12.B és Sallai Márton 10.B osztályos tanulók. Nagy örömünkre Balla Lili volt Vajdás diák is szereplője volt műsoruknak, melyben szilágysági táncokat adtak elő.

A lendületes, pergő műsorszámok mindenki tetszését elnyerték. Gratulálunk a szereplőknek!

Dr. Laukóné Adamik Edit

Tessedik egyik szeme sír

A Föld napja: Az utolsó órában járunk