in , ,

A Szakma Sztár Fesztiválon jártak a székelyes diákok

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara immár nyolcadik alkalommal rendezte meg április 27-28-án a Szakma Sztár Fesztivált a budapesti Hungexpo területén. A fesztivál egyben a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntője is. A fesztivál másik kiemelt célja, hogy a 39 bemutatkozó szakma révén segítse a pályaválasztás előtt álló fiatalokat döntésük meghozatalában.

Mi, székelyes szakközepes és szakképzős diákok már másodszor lehettünk részesei a kitűnő hangulatú és színvonalú szakmai bemutatóknak. Természetesen először a szakmacsoportunknak megfelelő „szakmai szigeteket” kerestük fel, így a vendéglátósokat a Vendéglátóipari Múzeum munkatársai várták szakmai totóval, szalvétahajtogatással, az Unilever termékbemutatójával és kóstolójával, gyümölcsfaragási bemutatóval.

A festő, díszítő, mázoló és tapétázó tanulók a TRILAK festékgyár támogatásával kreatív felületeket és kéznyomatokat alakíthattak ki gipszkarton lapokon.

A faipari stand is nagyon érdekes volt, hiszen a világhírű Makita cég tartott bemutatót, és CNC gépen lehetett dobozokat, virágtartót készíteni. Büszkén konstatáltuk, hogy iskolánkban is ilyen CNC gépeken programozhatnak és gyakorolhatnak diáktársaink.

A kőműves tanulók a „burkoló szigeten” tört csempelapokból különböző logókat készíthettek, de szögbeütő és cserepező verseny is volt.

A fodrászok Hajas László mesterfodrász irányításával a sodrást és fonást gyakorolhatták.

A kereskedelem-marketing szakmacsoportosok a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum dolgozói által kialakított boltban árufelismeréssel, pénztárgépes játékokkal, csomagolással foglalkozhattak. A fesztivál nagyszínpadánál pedig különböző énekes, táncos, verses produkciókban gyönyörködhettünk.

A fesztivál színvonalát mutatja, hogy a legismertebb hazai szakemberek és cégek mutatták be munkásságukat, és a kétnapos rendezvényt Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg, ezzel is kihangsúlyozva a szakmatanulás fontosságát.

Ez az élményekkel teli, pörgős nap bebizonyította, hogy jól döntöttünk, amikor a Székelyt választottuk, hiszen: „A jó szakma felér egy diplomával!”.

A kirándulás szerencsés résztvevői nevében: Bencsik Miksa 11.D osztályos tanuló

Olyan volt, mint egy nagy verseny kicsiben

Az önzés szimfóniája a Romkocsmában