in , ,

Erdei táborban a GFF gyakorlóintézmény óvodásai

A Gyakorlóóvoda nevelési programjainak kiemelkedő eleme, az erdei tábor, ahol ősszel és tavasszal is a szabadban töltünk 1-1 hetet. A rutinosabb, gyakorlottabb „erdei manók” már márciustól kezdenek érdeklődni, kérdezősködni, hogy mikor megyünk a táborba? Május 18-22- ig várt ránk a megszokott környezet, és ekkor vehették ismét birtokba az óvodás csoportok a Lauder Camping faházait, ami nagyszerű lehetőséget biztosít a természetben töltött időszakunk feltételeihez.

A tavaszi táborban már az óvoda legkisebbjei is részt vesznek, ismerkednek a tábori életmóddal, szokásokkal. Így volt ez most is, amikor is a Szamóca csoport gyermekei első ízben költözhettek be az erdei faházukba. A tavaszi erdei tábor programjait leginkább a hosszabb gyalogtúrák, kerékpártúrák, hajókirándulások, ill. távolabbi helyekre történő buszos, vonatos kirándulások jellemzik.

Szarvas természeti környezete felbecsülhetetlen, gazdag értékekkel, látnivalókkal rendelkezik. Egyre népszerűbb látogatási célpont a tábori programok között az újonnan létesített, és kínálatában folyamatosan bővülő Mini Magyarország, az Arborétum, vagy a Körös Maros Nemzeti Parkban található Állatpark.

A Cseresznye csoport hajóval, a Panda csoport kerékpárral, míg a Búzavirág és az Alma csoport gyalogosan közelítette meg ezeket a helyszíneket, ahová szívesen tértünk vissza, és fedeztük fel az újabb maketteket, vagy az Állatpark újabb lakóit.

Fontosak ezek a helyszínek abból a szempontból is, hogy az ott dolgozó szüleink munkájába is betekintést nyerhetünk, illetve a szülők egyben szakszerű túravezetést is biztosítanak számunkra, ezáltal még több ismerethez, információhoz, érdekességekhez segítve a gyerekeket.

A nagyobbak, – mint az Alma csoport – ügyességüket, bátorságukat tehették próbára a Kalandparkba tett túrájuk során, de vonatra ülve Orosházára is ellátogattak. Nagy élmény volt a Búzavirág csoport gyermekeinek Siratóban tett tanyalátogatása, ahol közvetlen közelről tapasztalhatták meg a háziállatok életmódját, miközben megsimogathatták, megetethették a még sokuk által élőben nem látott állatokat. Önfeledt öröm töltötte el őket, a szénaboglya megmászása, és arról való lecsúszása közben, de nagyszerű játéknak bizonyult a munkagépekre – traktorokra, kombájnokra – való felülés is. Fokozta az élményt a busszal történő kirándulás is, ami szintén többeknél újdonság volt.

A túrákon kívül a tábor adta lehetőségeket használtuk ki. Jó alkalom adódott táboron belüli fürkészésre, kísérletezgetésekre, a nagyítok alkalmazására. Volt csoporton belüli csapatjáték, mozgásos játék, de biztosítottuk számukra az egyik kedvenc időtöltésüket is, a saját, vagy éppen a társuk kerékpárjának, futóbiciklijének, kismotorjának kipróbálását, a járműveken történő szabályos közlekedés gyakorlását.

Gyorsan eltelt a tábori hét, de ismét sok élménnyel, tapasztalattal, játékkal, túrázással, új barátságokkal, szokásokkal lettek gazdagabbak a „gyakorlóovisok”.

Mindezekről az élményekről tanúskodjon néhány „gyerekszáj”!

„Azért szeretem a tábort, mert…

„kint lehet lenni”, „lehet biciklizni”, „emeletes ágyon aludni”, „lehet botokkal játszani”, „sokat túrázni”, „szénáról lecsúszni”, „kergetőzni a faházak körül’.

Demokratikus összefogással a Fidesz ellen

Hajnalhasadás