in , ,

Benkások Határtalanul

2015. május 18 – 22. között a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda hetedik évfolyamos diákjai az Emberi Erőforrás Minisztérium Támogatáskezelő pályázatának nyerteseként ötnapos erdélyi kiránduláson vehettek részt. A támogatás segítségével egy olyan körutazást álmodtunk tanítványainknak, ahol irodalmi, történelmi, természettudományos ismereteikre, olvasmányélményeikre támaszkodva tudásuk elmélyítése mellett, mintát kaphattak hazaszeretetből, emberségből, magyarságból. A történelmi Magyarország tájait bejárva megcsodálhattuk az alföldi gyerekek számára ismeretlen természetföldrajzi képződményeket, betekinthettünk a határon túli egyházi iskolák mindennapjaiba, megízlelhettük az erdélyi magyarok vendégszeretetét, s olyan élményeket kaptunk, melyeket nem felejtünk el egykönnyen.

Mit is emelhetnénk ki?

Talán Nagyváradot, Ady „Pece-parti Párizsát”, ahol a Püspöki székesegyházban megtekintettük a Szent László-hermát. Csíkszeredát a Mikó-várral. Kincses Kolozsvárt, ahol a helyi líceum diákjaival barangoltunk az óvárosban. Nagyenyedet, hiszen a Bethlen Kollégium hetedikesei kalauzoltak el bennünket a híres fűzfákhoz. Inkább a Havasrekettyei-vízesést, a tordai sóbányát! Persze a Gyilkos-tó és a Békás-szoros is lenyűgöző volt! Talán a segesvári sétát, micsoda meglepetésként ért bennünket a Schülertreppe! Gyönyörű volt a Gyulafehérvári Székesegyház, Vajdahunyad, de Déva vára sem maradhat ki a felsorolásból. S Petőfi körtefája, ahol egy rögtönzött rendhagyó irodalom órán vehettünk részt? Talán az aradi koszorúzást, a népzenei estet, Tamási Áron sírjánál a versmondást? Hol marad Csíksomlyó, a Tordai katolikus templom…

Annyi szépséget láttunk, nem lehet közülük választani. Reméljük, eljutunk még Erdély felejthetetlen vidékeire, addig is képes élménybeszámolóinkkal biztatjuk iskolatársainkat hasonló kirándulásra!

Hovorkáné Hegedűs Hajnalka

What do you think?

Karatés sikerek a Kecskemét Bajnokságon

Mintegy 400 esemény a szabadtéri színházak nyári műsorán