in , ,

Búzasör Békésszentandrásról

Hagyományos bajor típusú búzasört mutatott be a Szent András Sörfőzde. A világ egyik legjobb élesztőjével készült Napkincs Pekár Mihály, a Szent András Sörfőzde sörfőzőmesterének és Kelemen Ottó, a Házisörfőzők Nemzetközi Versenye Grand Prix díjasának koprodukciója.

A Napkincsben együtt van minden, ami egy jó búzasörhöz kell – a világ legjobb élesztője mellett benne van mindaz, amit a búza szimbolizál: a tradíció és a megújulás. A Szent András Sörfőzde új búzasöre a mindössze huszonéves Kelemen Ottó, a  Házisörfőzők  III.-ik Nemzetközi Versenyének Grand Prix díjasa és Pekár Mihály, a Szent András Sörfőzde több évtizedes tapasztalattal rendelkező sörfőzőmestere koprodukciójában készült hagyományos, bajor stílusú búzasör. A Napkincs a világ egyik legjobb búzaélesztője, a WLP300 mellett búzamaláta, pilseni maláta, melanoidin maláta, valamint hallertau perle és magnum komlók felhasználásával készült. A „Sol Invictus”, azaz „A legyőzhetetlen nap” jelmondattal bemutatott 4,9%-os alkoholfokú búzasört a Legfelsőbb Beeróságon kóstolhatta meg elsőként a sörbemutató közönsége.

„A koncepció az volt, hogy készítsünk egy olyan búzasört, ami újat mutat, ugyanakkor illeszkedik a békésszentandrási hagyományokhoz is. A receptúránkban az volt a csavar, hogy nincs benne csavar: így született meg ez a nagyon finom, egyszerű, de mégis tökéletes búzasör” – fogalmazott a bemutatón Kelemen Ottó. „A búzasör lelke az élesztő. Részben ennek is köszönhető, hogy a Napkincs olyan búzasör lett, amilyet a budapesti sörértő közönség korábban biztosan nem kóstolt”.

„A Szent András Sörfőzde folyamatosan kísérletezik. Amikor ebben a munkában fiatal kollégák kreativitása ötvöződik a békésszentandrási főzde hagyományaival, abból a tökéletességhez közelítő sörök születhetnek. Azt reméljük, a Napkincs is ilyen” – mondta Pekár Mihály, a Szent András Sörfőzde sörfőzőmestere az új búzasör bemutatóján.

Ágoston Béla, a szerény Zeneközelítő

Férfias nóták szóltak a Zenepavilonban