in , , ,

Csakazértis szerelem

A Turay Ida Színház előadására hetek óta minden jegy elfogyott, de ez nem véletlen, hiszen az elmúlt években elhozott darabokat nem csak a közönség szerette, hanem a társadalmi zsűri is díjakkal értékelte. Ezúttal Topolcsányi Laura: „Csakazértis szerelem” – zenés játék a ’80-as évekről az Első Emelet dalaival – című előadást hozták Szarvasra. Az előadás Gombárné Bata Mária rövid bevezetőjével kezdődött.

Kedden este – mint az előző években, – a hazai sztárszínészek egész sorát láthatta a közönség. A történet főszereplője Kiki, az Első Emelet frontembere, aki elmesél egy történetet. Az esemény 1986-ban játszódik, és nem csak a címben jelzett szerelemről szól, a történet egyik szála az 1986-os politikai helyzet, mert akkor már forrt az ország, megérett a változásra.

A főszereplő mégsem az emlékező Kiki, (igazából is Kiki, azaz Patkó Béla) hanem Tamás (Sövegjártó Áron), aki Első Emelet rajongó, húga Bori, (Magyar Tímea), – akinek Kikihez írt leve elevenedik meg a történet folyamán, – valamint két munkahelyen dolgozó édesanyjuk Klári (Keresztes Ildikó) története. A sztoriban jelen vannak a nagyszülők (Hűvösvölgyi Ildikó és Mikó István) valamint Klári régi szerelme (a történet idején már), a nagyhatalmú Harmat Pál (Sasvári Sándor) és Amerikában élő lánya, aki éppen Budapesten tartózkodik apjánál, – Harmat Izabella (Rárósi Anita), valamint Tamás barátja, Sziránó (Kurkó József).

Az elfoglalt édesanya helyett, az egyetemista Tamás „neveli” húgát. Bár mindenük megvan – még balatoni nyaraló is, – elfoglalt édesanyjuk mindkét gyereknek hiányzik. Szombatonként Klári dolgozik, de a konyhában fő a szilvalekvár a nagymama felügyelete alatt, – (bár a nagypapa jobban szereti a szilvát folyékony formájában) – közben a nagyszülők Brinkmann professzort néznek. Ugyanakkor kezdődik a buli a Havanna lakótelepi lakásban, ami nem politikai, csupán vörösboros kóla és Első Emelet zene. A társaság vegyes. Az estére érkezik barátnőjével Izabella, aki első látásra Tamásba szeret és viszont. A társaság egyes tagjai az alsó szomszéd, – Bürök elvtárs (Bergyán Péter) – ajtaját verik, aki kihívja a rendőröket (Boros Zoltán és Csere László). Nos, a buli következménye, hogy Harmat Pál, Tamást elviteti katonának. Klári elmegy a férfihoz és számon kéri tettét. Kiderül, hogy a régi érzelmek még nem hűltek ki egészen. – Nem meglepő, hogy Tamás és Izabella egymásba szeretett! – Bori, Tamás húga is megtalálja a szerelmet Sziránó, a szemüveges, okos, gátlásos fiú személyében. Az előadás tartogat meglepetést és csavart a végére is.

Két szereplő még említést érdemel: Harmat Márk, Izabella bátyja (Bácsatyai Gergely) és Mariska, Harmat Pál házvezetőnője (Nyírő Bea).

Kedden este a Turay Ida Színház nem okozott csalódást a nézőknek. Kiemelkedő játékot, kellemes dalokat hozott el Szarvasra. A nézők állva tapsoltak, – teljesen megérdemelten! Nem akarták elengedni a művészeket.

Az előadás zenéje természetesen az Első Emelet slágereiből állt. A zenei vezető Berkes Gábor, korrepetitor Bíró Péter volt. Borbély Krisztina koreográfiája látványos volt. A szép díszlet KYDI, a kitűnő jelmezeket Darvasi Ilona álmodta és valósította meg. Az előadást Halasi Imre rendezte.

A fotókat Babák Bence készítette.

Egy táncos nemcsak a lábával táncol, hanem a fejével is

Rege az vajdás deákokrul, kik vadat űzni indultak vala az magas Mátrába