in , ,

Viszlát nyár!

Szervusz nyár, már megint rövid voltál! Augusztus 31-i tanévnyitó műsorukban többek között ezekkel a szavakkal búcsúztak a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 5.b osztályos tanulói a nyári szünettől a Cervinus Teátrum színpadán. Vidám, a nyár minden fontos mozzanatát bemutató színjátékukat Galát Anna és Sinkáné Nyemcsok Erika pedagógusok instruálták. A tanévnyitó ünnepség „főszereplői” az első osztályt kezdő 58 fő legkisebb, és a továbbtanulás előtt álló 53 fő legnagyobb tanulók voltak.

Nyemcsok Mátyásné először köszönthette mint kinevezett iskolaigazgató az új tanév küszöbén Gaál Rolandot a Szarvasi Járási Hivatal vezetőjét, Hodálik Pál alpolgármestert, Dr. Melis János jegyzőt, Medvegy Pálné tiszteletbeli igazgatót, Gombár Györgyné és Dernovics László képviselőket, Darvas Sándor iskolarendőrt, a Szülői Választmány részéről Kincsesi Béla elnököt, Bohák János alelnököt, Eva Labišáková és Alena Kosc vendégtanárokat. Nádi Gerda 3.b, Bankó Fanni 4.c, Hajdú Dávid 4.c és Szebeni Zsuzsanna 7. osztályos tanulók szlovák és magyar nyelven előadott versei is a becsengetést váró pillanatokról, a nyár végi változásokról szóltak. Bolyán Hanna 2.c-s és Balás Atina 1.a osztályos nebulók izgatottan szavaltak arról, hogy ők kicsiként is már milyen nagyok. Bartus Bátor 2.c osztályos kisdiák a színpadon az érdemjegyeket jellemezve minden tanévet kezdőnek kihangsúlyozta, hogy „Az ötöst válaszd társnak, örömet szerzel az édesanyádnak!” Szamosvölgyi Anna és Medvegy Péter 8.a osztályos műsorvezetők hívták színpadra az ünnepség szereplőit, akik Tomasovszkiné Dányi Csilla és Alena Kosc segítségével készültek fel.

Az intézményben folyó oktató-nevelő munkát 6 új kolléga erősíti a 2015/2016-os tanévben, ahol 20 osztályban 398 tanuló, valamint 4 óvodai csoportban 102 óvodás várta a becsengetést. Az első évfolyamon Kisné Árvai Melinda, a 3.a osztályban Kerti Éva, a 4.b osztályban Grófné Forgács Marianna, Podaniné Kis Edit a 4.c osztályban, Tóth Erika az 5.a osztályban és Somogyváriné Hunya Anna az 5.b osztályban kezdte meg munkáját.

A városvezetés részéről Hodálik Pál alpolgármester óriási meglepetésként szlovák nyelven köszöntötte az ünnepségre összegyűlt hölgyeket és urakat. Kedves gesztusát és első osztályos korából felidézett emlékeit örömmel fogadta az interaktív, az iskolakezdést már váró hallgatóság. Őket arra kérte az alpolgármester, becsüljék meg a szlovák iskolát, ahol szeretetteljes légkörben bővítik a gyermekek tudását úgy, hogy a gyermekkorhoz szükséges játékosságot sem nélkülözik. A legkisebbeket arra bátorította, hogy lehetőleg minél kevesebb csínytevés mellett gyűjtsenek sok barátot és még több jó jegyet.

Végül az igazgatónő szeptembertől júniusig tartó szorgalomra buzdította a nyolcadikosokat, hiszen érett gyümölcs illata lopakodott a levegőbe, jelezvén, hogy szeptember van. Majd 8 éves pecázásra hívta az iskola legkisebbjeit. Az 1.a osztályban Hruskáné Molnár Mária és Kisné Árvai Melinda tanító nénik, az 1.b-ben Szklenárné Tóth Éva és Kondacs Jánosné tanító nénik, valamint az 1.c-ben Urbán Gábor és Petrás Nikolett pedagógusok tanítják betűvetésre, számolásra, türelemre, kitartásra, szorgalomra a gyerkőcöket, hogy minél több jó jegy akadjon a horgukra tanulmányaik során.

– Kmotricza Margit –

Finom szilvás sütik és verőfényes napsütés a Szilvanapok zárónapján

Paradicsomi állapotok