in , ,

Maroknyi székelyes a Kutatók éjszakáján

10 éve, hogy szeptember utolsó péntekén megrendezik a Kutatók éjszakáját, az ország legnagyobb tudományos rendezvényét. Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek kinyitják kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait, kielégítsék a tudásra éhes látogatók kíváncsiságát köztük a miénket is, a Gyulai SzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákjaiét is.

A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar az idén is csatlakozott a programhoz. Dr. Bíró Zoltán köszöntője és előadása után Dr. Futó Zoltán, Dr. Jakab Gusztáv és még sokan mások tartottak rendkívül érdekes és hasznos előadásokat. Hallhattunk a távérzékelésről, arról, hogyan és miként térképezik föl az olajszennyezéseket a tengereken madártávlatból. Megtudhattuk, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk túrázás közben, illetve, hogy milyen volt az élet a bronzkorban Szarvason.

Az előadások mellett sok érdekes kísérőprogram is várta az érdeklődőket. Ezek között szerepeltek különböző kémiai kísérletek a fekete kígyótól a kémikus virágos kertjéig, a vízzel történő tűzcsináláson keresztül sok érdekes és látványos elemeket láthattunk, tapasztalhattunk. Természetesen a szervezők a kicsikről sem feledkeztek meg: őket arcfestés és ugrálóvár várta.

Nagyon hasznos volt a rendezvény diákjaink számára, hiszen bepillantást nyerhettek a „tudomány mindennapjaiba”, olyan dolgoknak lehettek a részei, ami a hétköznapokon nem adatik meg nekik. Bízunk benne, hogy a látogatás után néhány diákunk kedvet kap ahhoz, hogy tudományos életpályát válasszon magának.

Csizmarik-Boros Erika szaktanár

Szarvasi szereplője is lehet a készülő musicalnek

Ötven százalékos béremelést indítványoz az MSZP