in ,

Október 10. – A hospice világnapja

Minden év október második szombatján ünneplik meg, a Hospice Ellátás Világnapját. Ez idén október 10. Ez a kezdeményezés azért jött létre, hogy világszerte minél szélesebb körben terjedjen el a hospice mozgalom létezése és tevékenységi köre.

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével. Az ellátásban onkológus, palliatív orvos, ápolók, gyógytornászok, mentálhigiénikusok, dietetikusok és időnként lelkészek vesznek részt.

Hospice gondozás – palliatív ellátás:

Végstádiumú onkológiai betegek otthonában történő gondozása. Célja a hosszú lefolyású betegségben szenvedő személy testi, lelki ápolása, gondozása, életminőségének javítása, szenvedéseinek enyhítése és emberi méltóságának haláláig való megőrzése. A végstádiumú beteg jogosult fájdalmának csillapítására, testi tüneteinek és lelki szenvedéseink enyhítésére, és arra hogy lehetővé tegyék, hogy hozzátartozói, barátai mellette tartózkodhassanak. Nem sietteti és nem késlelteti a halált ( eutanázia-ellenes, de nem is törekszik az élet mindenáron való meghosszabbítására). Olyan támaszrendszer, mely a beteg számára aktív életet és jó minőséget biztosít – amennyire ez lehetséges. A hospice ellátás magában foglalja a végstádiumú beteg hozzátartozóinak segítését a beteg ápolásában, és a hozzátartozók lelki gondozását a betegség és a gyászidőszakában is. A végstádiumú beteg gondozását lehetőség szerint a beteg családja körében kell nyújtani, ennek érdekében az egészségbiztosítás támogatást nyújt az otthoni hospice ellátáshoz. A palliatív ellátás célja nem a gyógyítás, hanem az elérhető legjobb életminőség biztosítása.

Szarvason a daganatos betegek, és hozzátartozói a Dr. Bencze és Társa Eü. Kft. –nél vehetik igénybe az otthoni hospice ellátást térítésmentesen.

Elérhetőségeink:
Dr. Bencze és Társa Eü. Kft.
5540 Szarvas, Szabadság u 39
e-mail: bencze@szarvas.hu
tel: 66/210-370 (8-12 óra között)
web.: drbenczeestarsa.hu
Hajdu Andrea / hospice szakápoló

Szarvasi karatesikerek Horvátországban

Kukorelly Endre: Szinte bocsánatot kell kérnünk, hogy létezünk