in , ,

Friendship in motion: Véget ért egy fejezet

A nyáron, 2015 július 31-én lezárult a Tempus Közalapítvány Comenius pályázati programjának ’Friendship in motion’ projektje. A nyertes pályázat 2013 szeptemberében indult. A két év során nagyon sok és színes munkát végeztek a programban résztvevő Rémilly-ből érkező francia és a Vajdás magyar diákok és tanárok.

A gyerekek elsőként a partner ország nyelvével ismerkedtek, megtanulták a legszükségesebb szavakat és kifejezéseket. Nagy kihívás volt ez mindkét gyerekcsapatnak, hiszen mindkét nyelv nehezen tanulható.

A továbbiakban a résztvevő diákok bemutatkozó leveleket írtak egymásnak, melyek alapján kialakították a párokat. Azután hagyományos leveleket írtak, és az első évben iskolai keretek között rendszeresen beszélgettek Skype-on. Így, amikor 2014 áprilisában a francia gyerekek megérkeztek Szarvasra, már ismerősökként köszönthették egymást. Ekkor kezdődött a közös film megalkotása, aminek első feladata a történet és a rajzos forgatókönyv elkészítése volt. A szorgos délelőtti munka mellett délutánonként különféle kulturális programokon vehettek részt a diákok, hiszen a projekt során a film elkészítése mellet a cél egymás kultúrájának megismerése volt.

Az elkészült történet filmre vetése 2014 novemberében történt meg. Ekkor a szarvasi gyerekek látogattak el Rémilly-be, ahol egy kis ’filmstúdió’ várta őket. A film rendezőjével és a tanárok segítségével készítették el a diákok a szereplő bábokat és a jelenetek díszleteit. A gyerekek varrtak, gyurmáztak, fúrtak, faragtak. Majd elkezdődött a film kockáról kockára való fényképezése a ’stop motion’ technikával. Közben a szinkronizálás is folyt, melynek során a kiválasztott francia és magyar gyerekek rögzítették a történet szövegét. Nagyszerű volt az együtt munkálkodás. 2014 decemberében iskolánk Nyelvi Hetén a munkafolyamatokról és az élményekről a résztvevő diákok tartottak beszámolót.

Végül 2015 nyarán elkészült a film végleges változata: GREYMAN’S MASK.  Mindenki nagy büszkeséggel nézhette a közös munka ’gyümölcsét’. Az elkészült filmet az Interneten is megnézhettük, de ajándékba is minden résztvevő megkapta. A 2015/2016-os tanévben a résztvevő diákok szüleinek is levetítettük a filmet. Az utazásról és a filmkészítés élményeiről ebben a tanévben is a Nyelvi Project Héten tartanak iskolánk diákjai beszámolót, csakúgy, mint a Városi Könyvtár által szervezett ’Európai  Nyelvek Napja’ programsorozaton.

A résztvevő diákok büszkék lehetnek az elkészített filmre, hiszen teljes egészében az ő munkájuk és nagyon sokat dolgoztak rajta. A diákok olyan dolgokat tanulhattak meg egymás kultúrájáról, a filmkészítésről és saját magukról, melyet eddig még nem tudtak. Mindenki gazdagodott tudásban és élményekben egyaránt.

Molnárné Tóth Katalin (projekt vezető), Janurik Viktória

film megtekinthető:   https://www.youtube.com/watch?v=CAUdZlRVzK8

Kukorelly Endre: Szinte bocsánatot kell kérnünk, hogy létezünk

Kisregénnyel jelentkezett a szarvasi mesemondó