Menu
in , ,

Kirándulás a Szegedi Agorában

A Gyulai Szc Székely Mihály Szakképző Iskolájában ismét lehetőség volt egy tanulmányi kirándulásra. Az úti cél a Szegedi Agora volt, melyben megtekinthettük a világon egyedülállóan sokrétű számítástechnikai gyűjteményt, az Informatika Történeti Kiállítást, és a Látványlaboratóriumot.

A busz reggel 8-kor indult az iskola elől. A hosszadalmas utazás után kíváncsian léptünk be a múzeum épületébe. Dr. Bohus Mihály fogadott minket, és ismertette velünk az Agora történetét és a különböző emeleteken megtekinthető kiállításokat.

Miután két csoportra osztottak minket – hiszen az informatikusok a tanulmányaik során több ismeretet szereztek ebben a témában – elkezdődhetett az előadás.

Az első állomásunk az Informatika Történeti Kiállítás volt, melyben megtekinthettük a számítástechnika „hőskorát” szimbolizáló gépeket. Az első szinten javarészt olyan eszközöket láthattunk, melyek elindították a világ technikai fejlődését, és a mai kor vívmányaihoz képest talán kezdetlegesnek tűntek, ám annál érdekesebbek voltak. A második szinten működőképes eszközök bemutatóját láthattuk, ilyen volt a Muszka Dániel által tervezett és megépített „szegedi Katicabogár”, az első magyar műállat. Az előadás befejezéseként megtekintettük a Neumann János emlékkiállítást, és kipróbálhattunk régi számítógépes eszközöket és játékokat.

Második állomásunkon lézerkísérleteket tekinthettünk meg a Látványlaboratóriumban. A lézercsipesz volt a laboratórium egyik büszkesége. Ezzel az eszközzel, lézerfény segítségével apró, fényáteresztő tárgyakat tudtak megfogni és mozgatni. Az előadások után plusz érdekességként megtekinthettük a múzeum kaleidoszkópját.

Ruzsik Vivien 13. C

Exit mobile version