in , ,

Az időkút

A Szivárvány tehetségműhely minden évben előad egy zenés mesejátékot. Az idei tanév választott meséje Az időkút.

Az eredeti történet Kiss Tamástól származik, melyet átdolgoztuk iskolánk arculatára. Írtunk mellé egy kerettörténetet, Himer Péter tollából megszülettek hozzá a dalok, s így adták elő a gyermekek október 11-én a kamaraszínházzá alakult gyülekezeti teremben a már kerek egésszé forrt mesét.

A darab születése mindig a legnehezebb pillanat. Megtalálni azt a történetet, amely a gyerekek nyelvén íródott, esetleg róluk szól, van benne humor, megható pillanat, tartalmas és tanulságos. Természetesen ilyen még az interneten sincs, ezért nehéz megtalálni azt az alapötletet, melyet színjátszóinkra formálhatunk.

A tavalyi mesénk mondanivalója nagyon megható volt. Zalán Tibor írta, a címe a Kaland a nagy családerdőben. Ennek rövidített változatát előadhattuk a Művész Úr születésnapján. Nagy sikert arattak a gyerekek!

Az idén kicsit mást szerettünk volna. Inkább a humor felé tettünk egy nagy lépést. A facebook, a mai tinivilág a középpontja az Időkútnak. Egy királyfi megsérti édesanyját, a királynőt, mert azt mondja, hogy úgy szereti őt, mint az emberek a szép verseket. Ezért az uralkodónő száműzi a kastélyból legidősebb gyermekét. Két ármánykodó, az udvari bolond és a boszorkány trónfoglaló terveinek ez nagyon jól jön. Hogyan megszabaduljanak meg a királyfitól?  Belökik egy időkútba, és elküldik a 21. századba. Egy erdei iskolába csöppen Viktor, ahol minden az internet körül forog, a gyenge térerő ellenére is. Ha talál egy lányt, aki beleszeret, visszamehet a mesébe. Ha nem, akkor egész életét ebben a sivár világban kell leélnie. Biztosan sivár ez a kor? A matematika tanárnő segít ráébreszteni főhősünket, hogy ebben az uniformizálódó világban mégis érdemes egyéniségnek maradni. Erről szól a történet.

Azzal a céllal alakult a tehetségműhelyünk, hogy a hozzánk járó gyermekeknek legyenek olyan pillanatai, amikor beleélhetik magukat más szerepébe, kijátszhatják a bennük lakozó érzéseket, érzelmeket, amikor igazán azzá válhatnak, akik lenni szeretnének. A tehetséggondozás eredményei nagyon szembetűnőek, hiszen minden gyermek a saját teljesítőképességét növeli, fejleszti folyamatosan. Évről-évre össze tudjuk hasonlítani munkánk hatékonyságát az előadott darabok alapján. Öröm látni, ahogy a műhely kis színészpalántái egyre bátrabbak, személyiségük folyamatosan alakul, érzelmi életük gazdagodik, beszédük, kommunikációjuk, énekhangjuk és mozgásuk szépen fejlődik.

S ahogy a fináléban éneklik a gyerekek: „Mégsem furcsa ez a világ, dalomban millió szóvirág, bontja a szirmát és mindent átölel.”

Ez vonatkozik ránk is!

Szereplők: (a megjelenés sorrendjében)

KIRÁLYNŐ: Pribelszki Boglárka
FIÓNA: Karas Luca
FANCSALKA: Szebegyinszki Szofi
VIKTOR: Hankó Gergő
UDVARIBOLOND: Lestyán Hanna
BOSZI: Dombi Lilla
SÁRKÁNY: Új Dorka
TÜNDÉREK: Medvegy Réka, Mikes Szilvia, Kiss Virág
ROBI: Pribelszki Zoltán
ARNOLD: Lázár Dániel
EMIL: Mester Dóra
BÁNDI TANÁRNŐ: Himer Tünde
ADÉL: Gyekiczki Fanni
LAURA: Kovács Panna
NÓRA: Gazsó Hanna
ZSÓFI: Fabó Csenge
IGAZGATÓ és LÉNA: Balás Kitti
BANDATAGOK: Szilágyi Anica és Pfeifer Zsófi
MESÉLŐK: Németh Viktória, Polgár Panna, Terhes Flóra, Csomos Koppány, Bajusz Blanka, Bozsik Bianka, Kepenyes-Darida Dóra, Molnár Gréta, Molnár Bence

Akik nélkül nem lett volna a mese színdarab: Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Himerné Duló Erika, Himer Péter, Klimaj Pálné, Fabó Polett, Szilágyi Zoltán, Buzás Mihály, Lázár Zsolt, Farkas- Gergely Arnold Zoltán, Szemenyei Csaba

Himerné Duló Erika

Hazafiúi kötelességüknek eleget téve emlékezett a Jobbik 56-ra

Súlyos sérüléssel járó baleset a Vasút utcán