in , ,

Összefogás a sportnevelés töretlenségéért

Homonnai Luca

Jótékonysági sportkonferenciát szervezett Orosházán a helyszínt is biztosító Kodolányi János Főiskola, a Békés Megyei Önkormányzat és a Segítségnyújtás a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány Simonka György országgyűlési képviselő ötlete nyomán. A cél az, hogy segítséget nyújtsanak az októberben leégett budapesti Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokának újjáépítéséhez.

A konferencia kezdete előtt olyan relikviákat tekinthettek meg az érdeklődők, amelyeket sportolóink, európai és olimpiai bajnokaink viseltek, használtak vagy nyertek egy-egy versenyen. Láthatóak voltak azok a sportemberek, sportklubok által felajánlott relikviák is, amelyeket majd azok között sorsolnak ki, akik adományukkal, támogatásukkal hozzájárulnak a csarnok újjáépítését.

A konferencia fő témája a sport, a sport szerepe életünkben, az egészségtudatosság, a spottestnevelés fontossága. Több ismert személyiség tartott előadást, elsőként dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke osztotta meg gondolatait azzal kapcsolatosan, miért fontos a sport, és miért fontos az, hogy a gyerekek minél többet mozogjanak. Azt is elárulta, hogy ha ideje engedi, szívesen lemegy ő is az edzőterembe.

Mindeközben pódiumbeszélgetések is zajlottak dr. Janikovszky Sándor először dr. Hegedűs Csaba birkózóval, Böczögő Dorina tornásszal, Szalma László atlétával és Szabó Attila kenussal beszélgetett, majd Homonnai Luca kajakozóval és dr. Béres Sándor atlétával, végül Balogh Zsolt és Ancsin Gábor válogatott kézilabdázókkal.

A fiatalabb korosztály is megszólíttatott, ifj. Zsiga Zsolt (karate), Dancsó Dalma (kézilabda), Domokos Kinga (kézilabda), Antal Jenifer (kézilabda), Buday Dániel (kézilabda), Herjeczki Balázs (kézilabda), Berta Gábor (kézilabda) és Homonnai Luca (kajak-kenu) válaszolt a pályájukkal, sporthoz kapcsolódó élményeikkel, jövőben terveikkel kapcsolatban feltett kérdésekre.

Dr. Hegedűs Csaba birkózó, olimpiai bajnok előadásának köszönhetően ízelítőt nyerhetett a hallgatóság abból a technikai ellenőri szerepből, amit a pekingi olimpia birkózóversenyein betölt a sportoló.

Érdekes színfoltja volt a rendezvénynek Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke, és Kovács Kokó István, a Ferencváros ökölvívó szakosztálya vezetőjének előadása. Mindketten arról beszéltek, milyen fontos életükben a sport. Kokó, bár ma már nem aktív ökölvívó, sosem fog tudni elszakadni az ökölvívástól. Kubatov Gábor kiemelte: az FTC szakosztályaiban sok-sok gyerek sportol, és igaz, hogy nem lesznek valamennyien élsportolók, de jobbá, teljesebbé válhatnak a sport által.

A konferenciát Mocsai Lajos, a TF rektorának előadása zárta, aki arról beszélt, hogy a testnevelés, a testkultúra mekkora szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, mindannyiunk életében és a társadalmi életben.

Segítség és figyelem a rászorulóknak Békésben is

Márton-napi játszóház a múzeumban