Menu
in , ,

Utakra, épületekre és holtág-rehabilitációra nyújtott be módosító indítványt a Jobbik

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

Több módosító indítványt is benyújtott a Jobbik a készülő költségvetéssel kapcsolatosan – tájékoztatta a lakosságot a párt helyi szervezete. Javaslataikkal Sneider Tamást, az Országgyűlés alelnökét keresték meg, abban bízva, hogyha első körben a Költségvetési bizottság elfogadja őket, többségi támogatás esetén bekerülnek a jövő évi költségvetésbe.

Egyike ezeknek a Tessedik-tanya rekonstrukciója. Első körben egy 60 millió Ft-os összegben gondolkodnak, amely nem fedezi a teljes felújítást, de elegendő lenne az állapotjavításra. A Berényi úttal kapcsolatosan 350 millió Ft-os módosító indítványt nyújtottak be, a Szarvas, Nagyszénás, Orosháza közötti útra pedig másfél milliárd forintot szeretnének elkülöníteni. Ez utóbbit a kórházba történő minél gyorsabb eljutás és a megromlott látási-és útviszonyok is indokolják, amelynek következtében tavaly egy halálos baleset is történt.

– Szeretném kérni Dankó Bélát, mint a térség országgyűlési képviselőjét, hogy álljon az ügyek mellé. Többek között azért is, mert a Költségvetési bizottságnak van egy Békés megyei tagja, Vantara Gyula személyében, s mivel ők ketten szövetségesek a megosztott Fideszen belül, megfelelő lobbierővel ezek az elképzelések mind megvalósulhatnak – szólította meg a médián keresztül az érintett politikusokat.

Gajdos Attila a módosító indítványokhoz kapcsolódóan kitért Békésszentandrás és Csabacsűd főutcáira, amelyek ugyancsak szerepelnek a javaslataikban. Véleménye szerint a megye útjai nagyon rossz állapotban vannak, többet közülük – mint pl. a Berényi utat – teljesen újjá kellene építeni.

– Fontosak-e az itt élő emberek annyira, hogy erre megfelelő összeget különít el? – tette fel a költői kérdést a kormány irányába.

A holtág-rehabilitációra a jelenlegi információk alapján nem hívható le EU-s forrás, ezért ezt is az országos költségvetésbe szeretnék átcsoportosítani. A teljes összeg kb. 3 milliárd Ft-ot venne igénybe. Az állami tulajdonban lévő Bolza-kastély is komoly felújításra szorulna, amire kiindulásként 500 millió Ft-ot különítenének el, a későbbiekben pedig funkcióval látnák el. Hasonlóan járnának el az önkormányzati fenntartásban lévő Mittrovszky-kastéllyal is, amelyre ugyan jelenleg is több pályázat van benyújtás alatt, hosszú ideje üresen áll.

A testületi ülést illetően szót ejtett arról a Közlekedésbiztonsági Díjról, amit a napokban vehetett át a település.

– Nem tudjuk, miért kapta a város a díjat, mert a közlekedés az elmúlt években káoszossá vált. Kezdve azzal, hogy a Kossuth utcában összevissza közlekednek a biciklisek, majd a Vajda Péter utca egyirányúsításával egy egész városrész forgalmát a Deák utcára terelték. A 44-esen pedig egy km-re vetítve Magyarország legtöbb lámpáját sikerült elhelyezni – taglalta a problémákat.

Hozzátette, a jövő tervei között szerepel a Petőfi utca egyirányúsítása is, amit kategorikusan ellenez, amennyiben pedig váltás lesz a város vezetésében, az említett kérdéseket mindenképp rendezni.

Kitért a rendőrkapitány beszámolójára is, amit ismételten nem fogadott el. Nehezményezte a többségi támogatást, mivel nincsenek rendben a dolgok. Példaként említette a kábítószer problémát, a sorozatlopásokat és betöréseket, amelyekben komolyabb lépéseket kellene tenni. A testület egyetlen eszköze a többszöri visszautasítás lett volna, ami a vezető visszahívását vonta volna magával.

Emellett javaslatot tett nyomkövető kutya bevetésére is, amelyekkel pl. a betöréses lopások hatékonyabban felderíthetők lehetnének, ami a lakók biztonságérzetét is javítaná.

Utalt a Magyar Államkincstár több hónapos, átfogó vizsgálatára is, amelynek az okait firtatta. Kérdésre válaszolva elmondta, komolyabb problémát nem találtak, a kisebb hiányosságokat pedig pótolják.

Egyetlen pozitívumként a Szent Klára Gyógyfürdő beszámolóját említette. Az elmúlt évben ugyanis 15 millió Ft-ot sikerült megtakarítani, amire hosszú évek óta nem volt példa. Az összeget az intézmény teljes mértékben fejlesztésekre fordíthatja.

Leave a Reply

Exit mobile version