in , ,

Utakra, épületekre és holtág-rehabilitációra nyújtott be módosító indítványt a Jobbik

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő
Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

Több módosító indítványt is benyújtott a Jobbik a készülő költségvetéssel kapcsolatosan – tájékoztatta a lakosságot a párt helyi szervezete. Javaslataikkal Sneider Tamást, az Országgyűlés alelnökét keresték meg, abban bízva, hogyha első körben a Költségvetési bizottság elfogadja őket, többségi támogatás esetén bekerülnek a jövő évi költségvetésbe.

Egyike ezeknek a Tessedik-tanya rekonstrukciója. Első körben egy 60 millió Ft-os összegben gondolkodnak, amely nem fedezi a teljes felújítást, de elegendő lenne az állapotjavításra. A Berényi úttal kapcsolatosan 350 millió Ft-os módosító indítványt nyújtottak be, a Szarvas, Nagyszénás, Orosháza közötti útra pedig másfél milliárd forintot szeretnének elkülöníteni. Ez utóbbit a kórházba történő minél gyorsabb eljutás és a megromlott látási-és útviszonyok is indokolják, amelynek következtében tavaly egy halálos baleset is történt.

– Szeretném kérni Dankó Bélát, mint a térség országgyűlési képviselőjét, hogy álljon az ügyek mellé. Többek között azért is, mert a Költségvetési bizottságnak van egy Békés megyei tagja, Vantara Gyula személyében, s mivel ők ketten szövetségesek a megosztott Fideszen belül, megfelelő lobbierővel ezek az elképzelések mind megvalósulhatnak – szólította meg a médián keresztül az érintett politikusokat.

Gajdos Attila a módosító indítványokhoz kapcsolódóan kitért Békésszentandrás és Csabacsűd főutcáira, amelyek ugyancsak szerepelnek a javaslataikban. Véleménye szerint a megye útjai nagyon rossz állapotban vannak, többet közülük – mint pl. a Berényi utat – teljesen újjá kellene építeni.

– Fontosak-e az itt élő emberek annyira, hogy erre megfelelő összeget különít el? – tette fel a költői kérdést a kormány irányába.

A holtág-rehabilitációra a jelenlegi információk alapján nem hívható le EU-s forrás, ezért ezt is az országos költségvetésbe szeretnék átcsoportosítani. A teljes összeg kb. 3 milliárd Ft-ot venne igénybe. Az állami tulajdonban lévő Bolza-kastély is komoly felújításra szorulna, amire kiindulásként 500 millió Ft-ot különítenének el, a későbbiekben pedig funkcióval látnák el. Hasonlóan járnának el az önkormányzati fenntartásban lévő Mittrovszky-kastéllyal is, amelyre ugyan jelenleg is több pályázat van benyújtás alatt, hosszú ideje üresen áll.

A testületi ülést illetően szót ejtett arról a Közlekedésbiztonsági Díjról, amit a napokban vehetett át a település.

– Nem tudjuk, miért kapta a város a díjat, mert a közlekedés az elmúlt években káoszossá vált. Kezdve azzal, hogy a Kossuth utcában összevissza közlekednek a biciklisek, majd a Vajda Péter utca egyirányúsításával egy egész városrész forgalmát a Deák utcára terelték. A 44-esen pedig egy km-re vetítve Magyarország legtöbb lámpáját sikerült elhelyezni – taglalta a problémákat.

Hozzátette, a jövő tervei között szerepel a Petőfi utca egyirányúsítása is, amit kategorikusan ellenez, amennyiben pedig váltás lesz a város vezetésében, az említett kérdéseket mindenképp rendezni.

Kitért a rendőrkapitány beszámolójára is, amit ismételten nem fogadott el. Nehezményezte a többségi támogatást, mivel nincsenek rendben a dolgok. Példaként említette a kábítószer problémát, a sorozatlopásokat és betöréseket, amelyekben komolyabb lépéseket kellene tenni. A testület egyetlen eszköze a többszöri visszautasítás lett volna, ami a vezető visszahívását vonta volna magával.

Emellett javaslatot tett nyomkövető kutya bevetésére is, amelyekkel pl. a betöréses lopások hatékonyabban felderíthetők lehetnének, ami a lakók biztonságérzetét is javítaná.

Utalt a Magyar Államkincstár több hónapos, átfogó vizsgálatára is, amelynek az okait firtatta. Kérdésre válaszolva elmondta, komolyabb problémát nem találtak, a kisebb hiányosságokat pedig pótolják.

Egyetlen pozitívumként a Szent Klára Gyógyfürdő beszámolóját említette. Az elmúlt évben ugyanis 15 millió Ft-ot sikerült megtakarítani, amire hosszú évek óta nem volt példa. Az összeget az intézmény teljes mértékben fejlesztésekre fordíthatja.

Vélemény, hozzászólás?

Tóth Pál egy tál szuvidált marhapofa glaszírozott zöldségekkel, valamint lazactextúrák romanescoval társaságában

Új gasztrohullám a Körös partján

Elkezdődött: keresik az M44-es kivitelezőjét