Menu
in , , ,

Utazás a színek világába Deák Mártával

Deák Márta és Paluskáné Udvarhelyi Judit

Deák Márta és Paluskáné Udvarhelyi Judit

Hobbiból szenvedély – Deák Márta szemében négy év alatt így alakult át a foltvarrás művészete. Évekkel ezelőtt barátnője révén tanulta meg az első öltéseket, majd az internetet hívta tanácsadóul. Ezzel párhuzamosan rendszeres részvevőjévé vált foltvarró találkozóknak, és egyre mélyebbre sodródott a „patchwork” műfaj szépségeiben.

Utazás a színek világába címmel megnyílt kiállítására szeptember 24-én elsősorban az elmúlt év termését hozta el, előtérbe helyezve új kedvenceit, a szabad gépi tűzést és a textilfestést.

– Vannak különböző technikák a textilfestésen belül. Nagyanyáink pl. fazékba főzték, de akad ecsettel festett terítő, és folpack technikával készített falikép is. Valamikor gyakran használták a falihengert a lakásokban, amit én textilre alkalmaztam, és egy speciális anyaggal, a tyvekkel is kísérleteztem. Ezt leginkább az építőipar használja, de mivel varrható, mosható, nagyon jó alapanyagként szolgál a modern art képekhez. Mindazonáltal továbbra is foglalkozom a hagyományos technikával, és nagy szerelemként megmaradtak a táskák – mutatja be a falon sorakozó alkotásait.

A kiállítást Paluskáné Udvarhelyi Judit aljegyző nyitotta meg. A zsúfolásig megtelt kisterem közönségének elmondta, Márti ötleteit a mindennapok történéseiből, de legfőképp családjából meríti. Hét nevelt gyermeke mellett az alkotás jelenti számára a feltöltődést, aminek leginkább éjszaka, a ház elcsendesedését követően hódolhat.

A foltvarró meghatódva fogadta a méltató gondolatokat, ill. azt a sok érdeklődő szempárt, aki munkáira volt kíváncsi. Elsők között családjának mondott köszönetet, akik segítik abban, hogy időről időre új kincsek kerüljenek ki a kezei közül.

– Hét gyermek mellett szükségem van valamire, ami feltölt. Varrás közben, ha problémám van, összeszedem a gondolataimat, ha pedig öröm ér, még inkább ki tudok teljesedni. Azt vettem észre, hogy időközben a gyerekeimben is egyre inkább kialakult a szépérzék, és megtanulták értékelni azt a munkát is, amit befektettem egy darabba – mondja mindennapi örömforrásáról.

A logisztikát csak kevesen tudnák követni, hiszen a legkisebb gyermek alig két éves, de a legnagyobb sem töltötte még be a tizennyolcat. Leginkább a délutáni pihenőidőt és a lefekvés utáni órákat fordítja hobbijára, ami mára túlmutat egyszerű időtöltésen.

A kiállítás október 13-ig lesz megtekinthető a Tessedik Sámuel Múzeumban. A hónap végén Márti alkotótársaival közösen egy háromnapos tábort hoz el Szarvasra, ahol ugyancsak a gépi tűzésbe és a textilfestésbe avatja be az ország minden tájáról érkezett foltvarrókat.

Leave a Reply

Exit mobile version