Connect with us

Kiállítás

Arcok, amiket látni kell!

Dr. Csíky László szobrász és a karikaturista Tóth Antal, vagy ahogy a Lúdas Matyi címlapjáról ismerheti mindenki, Tónió alkotásaiból nyílt kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében szombaton délután.

Lázár Zsolt esperes köszöntötte a két művészt. Csíky László több munkája látható már Szarvason. Az Evangélikus Ótemplomban álló Tessedik-szobor és a mezőgazdasági főiskola udvarán 2007-ben felállított Öreggazdász szobra is az ő munkája, de a gyülekezeti házban és a Benkában is van egy-egy anatómiai pontossággal kivitelezett feszület.

Csíky László nem most kezdte a szobrászkodást. Első alkotása ötéves korában a Pipázó székely volt. “Mikor fáradt voltam, mint orvos, akkor elővettem a “kegytárgyaimat” és alkottam”, mondta a szentesi orvos. A kiállított szobrok közül a leggyorsabban Sir Winston Churchill mellszobrát készítette el, másfél órára volt szüksége hozzá. Egyszer 19 perc 20 másodperc alatt megalkotott egy egészalakos szobrot. Guiness-rekordnak indult, de a közjegyző híján nem lett hitelesítve, így a csúcs elmaradt.

Tónió történet ott kezdődött, amikor 20 éves kora körül felvették az iparművészeti egyetemre. Hogy finanszírozza a tanulmányait, az utcán, pontosabban a Vörösmarty téren kezdett rajzolni. Bejárta Európa tengerpartjait. Nyaranta Balatonlellén rajzolja a turistákat. A rendszerváltás körül a Lúdas Matyi című újságnak címlapokat rajzolt. Az elsőt még Tóth Antal néven írta alá.

A következő mérföldkő az karikaturista életében az Uborka című szatirikus bábfilmsorozatba való felkérés volt, hogy tervezzen figurákat, kesztyűsbábokat. Emlékszünk még Torgyán Józsefre, Orbán Viktorra, Jeszenszky Gézára, Kupa Mihályra.

Amikor a Fradi bejutott a Bajnokok Ligájába, a meccsen a kezébe nyomtak egy plakátot, amit otthon megrajzolt. Ezen felbuzdulva elkészítette a Barcelona, a Real Madrid, és több nemzeti válogatott szatirikus rajzát is, amiket el is hozott Szarvasra.

Összesen 34 alkotása került fel a falakra, és közel ennyi szobor a kiállítóállványokra.

A kiállítás február 28-ig látható.

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A járványhelyzet miatt csúszhat a múzeum tervezett nyitása

Szarvas

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect