in ,

Lakossági energiahatékonysági hitelprogram indult

Dankó Béla
Dankó Béla

A lakosság számára összesen 115 milliárd forint uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre kölcsön formájában a lakóépületek energetikai korszerűsítésére. Február 24-én jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében megvalósuló lakossági (nulla százalékos kamatú) hitelprogram a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelésére.

Támogatás nyerhető az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységekre, így a fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréjére, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, a szükséges kéménytechnikai fejlesztések elvégzésére, hőtermelő- és hőleadó berendezések korszerűsítésére, cseréjére, illetve a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére.

A megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek közé tartozik a fejlesztésben érintett épület fűtési és használati melegvíz-igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából a napkollektoros rendszer telepítése, illetve brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése. Szintén lehetőség van földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazásának kialakítására, napelemes rendszer telepítésére hálózati, vagy autonóm villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához.

A kölcsön összege természetes személy esetén 500 ezer forinttól 10 millió forintig, míg társasházak és lakásszövetkezetek esetén lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig igényelhetik a visszatérítendő támogatást. Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a.

A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb húsz év. A hiteligényléseket 2017. április végétől lehet benyújtani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pontoknál.

A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című felhívás részletes termékleírás a Széchenyi2020 oldalán, illetve a www.mfbpont.hu oldalon olvasható.

Dankó Béla országgyűlési képviselő
Sajtóközlemény / 2017.02.27.

Bolyai: Az élmezőnyben végeztek a gyakorlós Okos Baglyok

A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre sikerrel pályázott a KÖSZ! Programra