in ,

Gratulálunk: Balázs Gergő lett az év rajzolója a BME Építészmérnöki Karán

Balázs Gergő (balról)
Balázs Gergő (balról)

Balázs Gergő, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának II. évfolyamos hallgatója kapta az Év rajzolója díjat az I. évben készített munkái alapján. Gergőt inkább tánceredményei révén ismerhetjük. Most e díj kapcsán néhány kérdésen keresztül egy másik oldaláról is szeretnénk bemutatni.

– Mióta rajzolsz?
– Egészen gyermekkorom óta szeretek rajzolni, komolyabban azonban csak a gimnázium évek alatt kezdtem foglalkozni a témával.

– Akkor mit rajzoltál? Már épületeket, vagy arcokat, embereket?
– Ekkor főleg beállításokat, drapériákat rajzoltam, különböző eszközökkel (festőkés, pasztell, olajpasztell, grafit). Az egyetemre való felkészülés során a paletta leszűkült a grafitceruza használatára, ekkoriban főleg a különböző mértani testek rajzolása volt a fő, mivel ezeken keresztül lehet jól megtanulni a perspektivikus ábrázolás módszerét. Ezt követte a beállításokban a bútorok rajzolása (a létező összes széket lerajzoltuk amit csak találtunk). Az épületek belső tereinek pedig csak az egyetem második félévében kezdtünk neki. Ezt követően rajzoltunk épületet kívülről is, ahol szintén fontos volt a rendszer átlátása, mely az építészetben egy alapvető elvárás.

– Volt-e olyan rajzod, amire akkor azt mondtad, hogy hűha?
– Az évek alatt természetesen rengeteg rajz gyűlt össze, melyek között van olyan amire akkor azt gondoltam, hogy “na ez igen, ez nagyon jól sikerült”. Persze mai szemmel megnézve elég sok hibát lehet találni a korábbi munkáimban, ami így is van jól, hiszen ez jelzi, hogy mindig van hová fejlődnöm, és így mindig találok motivációt magam számára az alkotás folyamataihoz.

– Ki tanított középiskolában?
– A fejlődésben nagy szerepet játszott Szuhaj György lelkes munkája a gimnáziumi évek során, többek között ő volt az aki felkészített a rajzalkalmassági vizsgára(ami feltétele annak, hogy valaki bekerüljön a Műszaki Egyetem Építészmérnöki karára).

– Volt-e köze a rajztehetségednek ahhoz, hogy építészmérnöki hivatást választottad?
– Nem tartom magam különösebben tehetségesnek, csupán szeretem amit csinálok, mindig törekszem arra, hogy jobban és szebben rajzoljak, ez vezérelt az egyetemre való felkészülés során.

– Milyen döntési mechanizmus alapján választják ki az egyetemen a legjobb rajzolókat?
– Az első féléves munkáim alapján bekerülnöm a kiemelt tankörbe. A legjobb 15-20 fő az évfolyamból, akikkel külön foglalkoznak és komolyabb feladatokat kapnak a képességükhöz mérten. Itt Zalakovács József festőművész volt a mentorunk. A Rajz tárgyból mindig a féléves munkánkat veszik figyelembe az osztályzáskor, így egymás mellé helyezve a hallgatók féléves munkáit könnyebb eldönteni, hogy melyikük kerüljön be a legjobbak közé.

Gratulálunk! Reméljük, ha végez, sok tervét látjuk megvalósulni Szarvason!

Joyful Díjat kapott Szemerédi Bernadett, a Cervinus Teátrum színésznője

Az ablakon kinézni szigorúan tilos!