in ,

Változatlanul az anyagiak okozzák a legtöbb gondot a családokban

– Nagyon komolyan véve az együttműködés kultúráját vittünk végig ezt az egy évet, aminek voltak negatív és pozitív tapasztalatai is – összegzi a 2016. január 1-jével felállt új szerkezeti rendszer tapasztalatait Tóth Tamásné. A Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője elmondta, az átalakított kétszintű rendszer keretében a járásközpontokhoz igazodó központok mellett preventív jelleggel működik a településen a Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Szolgálat, ill. a Gyerekház.

A központ február 28-án tartotta az intézmények és a jelzőrendszer szereplőinek bevonásával szokásos éves gyermekvédelmi beszámolóját. A megváltozott keretek miatt ezúttal az értékelés nem kistérségi, hanem települési szinten zajlott. Ebből kifolyólag nehezen lehetett párhuzamot vonni a korábbi évek tapasztalataival, általánosságban azonban elmondható volt, hogy a csökkenő demográfiai adatok ellenére is gyarapodott az intézmény esetszáma.

– Változatlanul a legtöbb gond anyagiakra vezethető vissza, és ebből fakad a többi – elemzi a családokban megjelenő problématípusokat az intézményvezető. – Az anyagi nehézségből nagyon sokszor fakad életvezetési probléma, de fordítva is igaz, vagyis gyakran az életvezetési problémák vezetnek el az anyagi jellegűhöz. A családok többségére igaz, akikkel esetkezelői munkát végzünk, hogy gyermekesek, és jelzőrendszer útján kerülnek a szolgálathoz. Az otthoni nehézségek az iskolában csapódnak le, ahonnan a legtöbb jelzés érkezik.

A számok tükrében ez azt jelenti, hogy Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Szolgálat segítségét együttműködési megállapodás alapján 285-en vették igénybe. A legtöbben (77 eset) anyagi, megélhetéssel összefüggő üggyel keresték fel őket, amit az életviteli problémák (40 eset) követtek. Hasonló gyakorisággal (39 eset) fordult elő gyermekneveléssel és foglalkoztatással (36 eset) kapcsolatos probléma.

Elszomorító statisztikai adat, hogy a szolgálatnál a tavalyi évben összesen 130 veszélyeztetett kiskorú – 0-17 év közötti – került nyilvántartásba. Legnagyobb hányaduk (63 fő) nevelési problémákkal küzdött, de az okok között jelentős számú volt az anyagi (46 fő), a gyerekek fizikai, lelki elhanyagolása (38 fő) és szülők életviteli gondjai (32 fő). A jelzőrendszer összesen 37 esetben jelzett, a legtöbb jelzés köznevelési intézményektől és egészségügyi szolgáltatóktól érkezett.

A résztvevőket Babák Mihály polgármester köszöntötte. Rámutatott, a gyerekvédelemnek nagy jelentősége van, mert a liberális gondolkodás következtében sok család szétesett, a gyerekek pedig csonka családban kénytelenek nevelkedni. Köszöntet mondott mindazoknak, akiknek szívügyük a család és gyermek, és elhivatottan dolgoznak a megsegítésükért. Mindemellett először osztotta meg a szakma képviselőivel azt a nem hivatalos bejelentést, mely szerint közel 150 millió Ft-ból megújulhat a központ épülete.

Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője előadásában a gyámügy szemszögéből értékelte az elmúlt időszakot. A nehézségek között említett, hogy az egypólusú intézményi kapcsolat többpólusúvá vált. A szakemberek munkáját esetmegbeszélésekkel segítik, ill. a gyámhatóság az intézményekben is látogatást tett, és tájékoztatta a pedagógusokat azokról az alapvető jogokról és kötelezettségekről, ami a gyermekvédelem kapcsán rájuk hárul. Összességében úgy látja, nagy előrelépések történtek ezen a területen, de továbbra sem lehetnek elégedettek. Egyre érzékenyebbnek kell ugyanis lenniük a környezet jelzései iránt, és meg kell adni a segítséget azoknak, akik a legvédtelenebbek, és önállóan még nem tudják megoldani a problémát.

Mint elhangzott, a szféra munkakörükből adódóan másképp értelmezi a siker fogalmát is.

– Ha egy család talpra áll, azt sehol nem jegyzik sikerként, hiszen belső ügy. Ha az ügyfélszámokat és a megítélésünket nézem, akkor úgy látom, hogy az emberek már tudják, hogy Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Szolgálat hol működik. Nálunk minden olyan nap sikernek számít, ha a munka befejeztével úgy állhatunk fel, hogy nem történt semmi olyan a városban, ami esetleg hírértékű lenne – fogalmazta meg zárszóként Tóth Tamásné azt a számokban kifejezhetetlen definíciót, ami a szociális területen dolgozók apró örömeinek a forrása.

Szarvason találtak meg egy eltűnt lányt

Dankó Béla

Az Országgyűlés 2017. február 20. és 27. közötti ülésszakának eseményei