in ,

Már készülnek a szarvasi táncosok a deszki openre

Ifj. Csasztvan András
Ifj. Csasztvan András

Deszken indították el tavaly, azt a kezdeményezést, aminek az a célja, hogy legyen a dél-alföldi régió táncanyagával egy szólótáncverseny, de nem csak gyermek, hanem ifjúsági, felnőtt, ill. 40+ kategóriában is. A verseny teljesen nyitott, hattól akár a hatvan évesig elindulhat bárki a versenyen minden megkötés nélkül. Nincs előselejtező, mindenki rögtön a döntőbe kerül.

Az erre a versenyre felkészítő edzésre nyitottunk rá teljesen véletlenül a közelmúltban, amin Csasztvan András, Szabó Gabriella és ifj. Csasztvan András vezényletével folyt a felkészülés.

– A lényege az, hogy nincs olyan, mint például a békéscsabai felnőtt szólótáncfesztiválon, vagy korábban a gyermek és ifjúsági szólótáncversenyeken, úgynevezett kötelező anyag. Szabadon választott, csak egy dolgot kell tudni, magát a saját régiónk, a dél-alföldi régió magyar táncanyagát. Vannak ezzel kapcsolatos gyűjtések az akadémián, most már utol lehet érni. Sok ilyen videó fent van a Youtube-on is. Legalább ennek a szűk három megyének, Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye próbatermeiben ráerősítünk arra a dél-alföldi anyagra, ami szűkebb hazánk magyar hagyománya – árulta el kezdeményezés előzményeiről Csasztvan András, a Tessedik Táncegyüttes vezetője.

Ilyenkor a táncosokkal sokkal elmélyültebb, mind stílusában, mind motivikájában sokkal aprólékosabb munka folyhat. Ezen a délelőttön is csoportokban folyt a munka.

– Ez az első dél-alföldi kezdeményezés, aminek nagyon örülök. Végre nagyobb teret adunk majd ennek a tájegységnek, mert úgy érzem, hogy az utóbbi időben egy kicsit a dél-alföldi, Szeged és Csongrád környéki táncok a feledés homályába merültek. Most remélhetőleg az egész országból fognak jelentkezni a versenyre, amin neves szakmai zsűri fogja értékelni a versenyzőket több korcsoportban – fejezte ki reményét ifjabb Csasztvan András, majd hozzátette, hogy ők sem szeretnének kimaradni ebből a versenylehetőségből.

– Minden táncos diákunknak meg van adva az a lehetőség, hogy a művészeti iskolai táncpróbákon túl plusz próbákon a hagyományőrző közalapítvány menedzselésében így hétvégente, vagy hétköznap elpróbálják a dél-alföldi táncanyagot – fogalmazott.

Folyamatosan, több oktató bevonásával készülnek a versenyre. Ennek kapcsán került Csongrádról Szarvasra Szabó Gabriella, akivel régen jó szakmai kapcsolatot ápolnak.

A gyakorlás anyaga a dél-alföldi oláhos tánc volt, amit a Dunántúlon ugrósnak neveznek.

– Mindegyik táncnak megvannak a női és a férfi figurái. Az oláhos egy kicsit szabadabb, kevesebb benne az összefogódzási mód, mint mondjuk a lassú és friss csárdásban, ami egy picit zártabb. Ebben a nők is jobban ki tudják mutatni, mit is tudnak, nemcsak a férfiak érvényesülnek – avatott be a szakmai részletekbe röviden.

Gabi elmondta, hogy 10-14 fiatal táncosra számítanak, de nem könnyű ezeket a gyakorlásokat összehozni, mert a hétvégeken, mint pl. az egyik előzőn is, a sárkányhajós verseny, vagy előtte disznótor miatt nem tudtak eljönni. Azért ennek is megvan az előnye, látta a jó oldalát a kisebb létszámnak, mert ez már-már hasonlít a szólótáncosok felkészítéséhez, ami lényegesen aprólékosabb, mint egy össznépi gyakorlás, ahol nincs idő mindenkire figyelni.

A verseny május közepén, Deszken lesz. Addig még van idő bepótolni a disznótorok miatt kiesett alkalmakat.

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

Sürgősen lépni kell a leromlott állapotú ingatlanok esetében a Jobbik szerint

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, dr. Fodor Zsuzsanna és Zalai Mihály

A megyei önkormányzat közgyűlése is támogatta a koraszülöttmentő alapítványt