in , ,

Új vasútvonalakkal és tucatnyi határon túli épület kicsinyített másaival bővült a makettpark

Az idei szezont minden eddiginél nagyobb bővítéssel, 16 új makettel nyitotta a Mini Magyarország Makettpark. A kéthektárnyi területen elhelyezkedő, 2013-ban megnyitott, a történelmi Magyarország emblematikus épületeit, helyeit bemutató park így most már mintegy száz, fele-fele arányban jelenlegi országhatárainkon belül és kívül található, részleteikben az eredetivel megegyező kicsinyített épülettel, híddal, hajóval és mozdonnyal várja a látogatókat.

A pénteken a sajtónak is bemutatott fejlesztések mintegy 500 négyzetméteren helyezkednek el. A 16 új makettből kettő a jelenlegi Magyarország, három Észak-Erdély, a többi Kárpátalja ikonikus épületeit mutatja be a történelmi Magyarország közepétől néhány méterre. A két új vasúti körrel és egy viadukttal immár kb. 100 méteresre bővült a hálózat. Sószállító csillés vonat Aknaszlatinánál, ill. a szolyvai vasútállomás előtt a gulágvonat marhavagonjai is róják a síneket. Innen több tízezer embert szállítottak a távoli orosz területeken, sokszor Szibériában felállított gulágokba.

Eddig 21 makett volt interaktív, de a közeljövőben ezek száma nőni fog, tudtuk meg Klemann Tímeától, a makettpark sajtófelelősétől, miközben valahol Hajdú-Bihar megye területén állva, előttünk a debreceni református nagytemplomra való panorámával igyekeztünk behatárolni az új erdélyi és kárpátaljai látnivalókat, köztük az uzsoki fatemplomot, az uzsoki viaduktot, a munkácsi várat, a Vereckei-hágón található emlékművet, Huszt várát, a szolyvai és aknaszlatinai vasútállomást, valamint a sóbányát, a beregszászi főiskolát, az Árpád-vonal bunkereit, a kőrösmezői Felmagasztalás templomát, a dióshalmi fatemplomot, a szatmárnémeti zsinagógát és a nagyváradi Fekete Sas palotát.

A két belföldi makett, a máriapócsi kegytemplom, és a túristvándi vízimalom közül ezen utóbbi is gombnyomásra életre fog kelni a tavasz folyamán.

A hölgyek köszöntésével nyitotta az Aranykor éves programsorozatát

Szakkörön népszerűsítik a kisállatok tenyésztését a V-62-esek