in , ,

A Vajdáé lett a legjobb előadás

Április 3-án immár hatodik alkalommal rendezte meg a Békéscsabai Jókai Színház az Ádámok és Évák Ünnepét a színház nagyszínpadán.  A kezdeményezés a szolnoki Szigligeti Színházból indult, és a békéscsabai színház 2011-ben csatlakozott e remek kezdeményezéshez.

Ebben az évben Békés megyei középiskolás tanulóinak Shakespeare jeleneteket kellett színre vinni. Ez alkalommal hat csoport lépett a színpadra több mint száz résztvevővel, ahol láthattunk jeleneteket a Szentivánéji álomból, a Rómeó és Júliából, a Lear királyból, A sok hűhó semmiértből, sőt egy zanzásított Shakespeare feldolgozást is megtekinthettünk, amely egy jelenetben sűrítette össze Shakespeare majd összes művét.

Minden évben a csapatokat színészek is segítik a felkészülésben. A mi mentorunk évek óta Liszi Melinda, aki szinte már a színjátszó csapatunk szerves része lett, hisz rendszeresen köszönthetjük a művésznőt egyéb rendezvényeinken is.

Shakespeare műveit színre vinni nem egyszerű dolog, főleg ha az ember valami újat, érdekeset szeretne nyújtani. Azt hiszem, nekünk ez sikerült. Mindenki maga választhatta ki, milyen felfogásban, milyen stílusban dolgozza fel az általa kiválasztott művet.

Iskolánk színjátszó csapata a Lear királyt választotta. Lear király történetét mindenki ismeri. Az is, aki azt hinné, sosem olvasta. A magyar népmese világában is fellelhető a narcisztikus hajlamú apa története, aki aszerint osztja fel országát három leánya között, ki imádja őt legjobban. A hatalomért folytatott harcban, az őszinteség vesztes pozíció, amit csak a legkisebb nem tud.  A népmesei vándortémát Shakespeare tovább szőtte a hiúság drámájától a gyermeki hálátlanság tragédiájáig. A mi diákjaink előadásában pedig kicsit népmesei, kicsit tragikus, kicsit groteszk a feldolgozás, pont annyira, hogy bárkinek elviselhető legyen.

A zsűri tagjai voltak Bartus Gyula Jászai-díjas színművész, Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója, Túriné Kovács Márta, a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési osztályvezetője, dr. Farkas Wellmann Éva költő, kritikus, a Bárkaonline szerkesztője, valamint Kerekes Judit koreográfus.

Nem volt könnyű dolguk. A sok színvonalas, egyedi rendezésű darab közül nehéz volt választaniuk. Mi nagyon boldogok lehetünk, hisz két igen elismerésre méltó díjat zsebelhettünk be: a legnívósabb díjat, „A legjobb előadás” díját és Marik Zsuzsi immár harmadjára! a „Legjobb női főszereplő” lett!

De senki sem maradt jutalom nélkül, hisz minden résztvevő szereplő kapott egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos pólót, ami külön jelentőséggel bír. Viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházbérlete árából, és ezen kívül részt vehet a „Hozd el aput a színházba” akcióban.

Nagyon büszkék vagyunk, hogy iskolánk színjátszó csoportja immár negyedik alkalommal ilyen sikeresen szerepelt J

Szívből gratulálunk tanulóinknak és felkészítő tanáruknak, Salka Zsuzsa kolléganőnknek! Köszönjük Liszi Melinda művésznőnek a mentorálást!

További szép sikereket, eredményeket kívánunk!

Mészáros Tünde

Fotó: Ignácz Bence

Eldőlt: Szombaton már bajnokcsapatot ünnepelhetett a szarvasi közönség

Karatés érmek Szekszárdról