Connect with us

Szarvas

Megyegyűlés: Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő nem fogadta el a rendőrségi beszámolót

Fotó: Zentai Péter
Fotó: Zentai Péter

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének áprilisi ülésén a költségvetés mellett a rendőrség beszámolója és a kiemelt jelentőségű, megyei beruházások ismertetése volt a legfontosabb napirendi pont.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése soron következő ülésének egyik fontos napirendi pontja Békés megye közbiztonságának 2016. évi helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról szóló beszámoló volt. Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány elmondta: valamennyi mutatóban javulás tapasztalható. A lakosság biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények, mint a rablás, a lopás, az autófeltörés csökkent, a felderítettségi mutató pedig javult, aminek komoly visszatartó ereje van. A bűnügyi fertőzöttség tekintetében a megyék sorában a 18. helyen állunk, a legbiztonságosabb megyék egyike Békés. A közlekedésbiztonság kapcsán elhangzott: a balesetek száma is csökkent. Ezeket a mutatókat a rendőrség úgy érte el, hogy közben rendőreink folyamatosan jelen vannak a határszakaszokon, védik az ország külső határait.  Kovács István rendőrségi vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta: készenléti rendőrség fog állomásozni 309 fővel Orosházán, a határt védik majd, azonban jelenlétük pozitív hatással lesz a közbiztonságra. A jobbikos képviselők felvetéseire, akik szubjektív érzéseik alapján azt a véleményt fogalmazták meg, hogy Békésben rosszabb a közbiztonság annál, mint azt a rendőrség beszámolója mutatja, a rendőrfőkapitány azt válaszolta: ez egy szakma, a kriminalisztika egy tudomány, a rendőrség beszámolóját ennek figyelembevételével kell értékelni. Zalai Mihály megyei elnök azt kérte az ellenzéktől, hogy a beszámolót és a rendőrség szakmaiságát ne kérdőjelezzék meg. A testület elfogadta a beszámolót, Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő képviselők nemmel szavaztak.

Vantara Gyula, Békés megye fejlesztési biztosa a megyét érintő, kiemelt jelentőségű beruházásokat ismertette, többek között az uniós támogatással megvalósuló beruházásokat, a Békéscsaba Modern Városok Programot, a megyét érintő vasút korszerűsítést, az M44-e gyorsforgalmi út, az egészséges ivóvíz, a regionális hulladékgazdálkodási rendszer és a Reformáció 500-Békéscsaba 300 projekteket. Vantara Gyula beszámolt az összes operatív programról és a nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztések helyzetéről is. Uniós forrásból eddig 103 milliárdos támogatásról született döntés, amelyből több mint 40 milliárd meg is érkezett a megyébe. A most megvalósuló fejlesztéseknél fontos szempont, hogy kiadás csökkenést vagy bevétel növekedést hozzanak, ezzel a megye gazdaságát fejlesszék.

A testület módosította a közgyűlés 2016. évi költségvetéséről szóló rendeletét, valamint megalkotta a végrehajtásáról szóló rendeletet. Elfogadták a képviselők a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. és a Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás Nonprofit Kft. 2016. évre vonatkozó beszámolóját, és alapítványok támogatásáról is döntöttek. A közgyűlés soron következő ülését júniusban tartja.

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke (Fotó: Zentai Péter) Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke (Fotó: Zentai Péter)

Békés Megyei Önkormányzat: 5 millió Ft a védekezésre

Békés megye

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect