in ,

Jótékonysági esttel segíti Szarvas a koraszülött mentő megvásárlását

Gombár Györgyné, Mészárosné Sutyinszki Adrienn és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed
Gombár Györgyné, Mészárosné Sutyinszki Adrienn és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed

A legkisebb szarvasi koraszülött Kovács Kolos volt, aki alig 900 grammal érkezett a világra. S bár a fiú ma már kitűnő egészségnek örvend, a család minden évben megünnepli gyermeke születésnapját az intenzív osztályon – emlékszik vissza dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, gyermek, csecsemő-és belgyógyász. Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a kisfiú csak egy példája annak az évi 250-300 csecsemőnek, akik a megyében a vártnál korábban látják meg a napvilágot. Országosan ez az arány tíz százalék, vagyis minden tizedik gyermeknek van szüksége azonnal segítségre és fokozott figyelemre az orvostársadalom részéről.

Ezen az úton jelentene nagy előrelépést egy koraszülött mentő megvásárlása. Ezzel a céllal jött létre az alapítvány is 2016 augusztusában, a gyűjtés pedig szinte azonnal elkezdődött. A hívó szóra Békés megye számos önkormányzata megmozdult, ill. vállalkozásoktól, intézményektől, egyesületektől és magánszemélyektől is folyamatosan érkeznek felajánlások. A széleskörű összefogást mutatja, hogy több mint 26 millió Ft gyűlt össze az alapítvány számlaszámán, ami meghaladja a teljes összeg – 50 millió Ft – felét. Ebből kifolyólag már megkezdődtek az egyeztetések a gépjármű beszerzéséről, ezzel párhuzamosan pedig továbbra is várják az adományokat a karitatív szervezet 54000131-11035374-00000000 számú számlaszámára.

– A mentőautó gyakorlatilag egy mozgó koraszülött intenzív osztály. Gyakorlatilag minden, ami az intenzív osztályon megtalálható, megtalálható a járműben. Sajnos úgy látom, hogy ezt a gépjárművet teljes mértékben ki fogjuk használni, mert minden koraszülöttet szállítani kell. De nemcsak őket szállítjuk, hanem a beteg és a műtétre váró újszülötteket is. Ha idegsebészeti beavatkozásra van szükség, akkor Debrecenbe, ha szívsebészeti vagy lézeres kezelésre, akkor Budapestre, egyéb sebészeti beavatkozás esetén Szegedre kerülnek – magyarázza a szakember mentőautó sokoldalú feladatkörét.

Hangsúlyozta, egy újszülöttnél rendkívül fontosak a másodpercek. A gyors és szakszerű ellátás nemcsak életet menthet, hanem az életminőséget is hosszútávon meghatározza.

Az ügyet a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete is felkarolta, akik a Cervinus Teátrum közreműködésével a közeljövőben jótékonysági estet szerveznek. Gombár Györgyné, a civil szervezet szóvivője az erről tartott sajtótájékoztatón elmondta, számukra a legfontosabb a gyermek, ezért minden lehetséges eszközzel segítik a kezdeményezést.

A település intézményei május 9-én, 18 órától mutatják meg az összefogás erejét. A Szlovák Általános Iskola, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola, a Vajda Péter Gimnázium és a gyulai Phernahajder zenekar lépnek fel a jótékonysági gála keretében, amelynek a teljes bevételét az alapítvány számára ajánlják fel.

Jegyek elővételben már válthatók a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesületének székházában, a Jókai utca 48. szám alatt, ill. a jótékonysági est napján. Aki adományokkal szeretné segíteni a cél mihamarabbi megvalósulását, ezen a napon ugyancsak megteheti. A Cervinus Teátrumban ugyanis egy gyűjtődobozt helyeznek el, ahová bárki eljuttathatja azt az összeget, ami egy újabb kis lépéssel viszi közelebb az alapítványt a koraszülött mentés megsegítéséhez.

Dankó Béla

Az Otthon Melege Program keretében újabb pályázatok lesznek elérhetőek

Remekül szerepeltek a vajdás röplabdások