in ,

Benyújtásra került a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslat

Dankó Béla
Dankó Béla

A kormány azt szeretné elérni, hogy minden magyar ember tehessen egy lépést előre a saját életében, ezért újabb lépéseket tesznek a teljes foglalkoztatottság irányába, további támogatást kapnak a családok, és tovább erősödik az ország biztonsága. Mindezt Magyarország erősödése teszi lehetővé.

A polgári kormány célja kezdettől az, hogy a segélyt felváltsa a munka. A közös erőfeszítések meghozták az eredményeket, 2010-hez képest ma több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, mely álláshelyek döntő többsége piaci álláshely. A cél a teljes foglalkoztatottság elérése, ezért tovább csökkennek a munkát terhelő adók. A munkahelyteremtés mellett azt is fontosnak tartja a kormány, hogy minden magyar embernek megérje dolgozni, ezért 2018-ban is folytatódnak a béremelési programok a közszférában, a piaci szférában a munkát terhelő adók újabb csökkentése teszi lehetővé a bérek további növekedését. Folytatódik a minimálbér-emelés is, az idei 15%-os emelés után 2018-ban további 8%-kal nő. A szakmunkás minimálbér az idei 25% után, 2018-ban újabb 12%-kal, a 2010-es évihez képest duplájára nő.

A kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ezért döntött az Európában is egyedülálló családi adózás bevezetéséről, ami már közel egymillió családnak nyújt segítséget. 2018-ban tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, havi 35 ezer forintra, s jövőre is lesz első házasok adókedvezménye, s az otthonteremtésre is még több forrás, 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A családok gazdálkodását ezeken túl 2018-ban újabb adócsökkentések is segítik, például 5%-ra csökken az éttermi étkezés áfája. 2018-ban az ideinél nagyobb, 3%-os lesz a nyugdíjemelés.

Európa biztonságát ma számos veszély fenyegeti, a kockázatok közül az ellenőrizetlen migráció a legjelentősebb, amellyel tartósan kell számolnunk. Ezért a kormány a 2018-as költségvetésben is megfelelő pénzügyi hátteret biztosít a határok védelmére, ez az illegális bevándorlás elleni fellépés leghatékonyabb eszköze. 2017-hez képest 25%-kal (100 milliárddal) több forrás, összesen 514 milliárd forint jut közbiztonságra, jövőre is folytatódik a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetésének emelkedése. A Honvédelmi Minisztérium költségvetése a fenti céloknak megfelelően jövőre jelentősen bővülni fog.

A 2018-as költségvetéshez egy stabil gazdaság jelenti az erős alapot, mely gazdasági növekedés az uniós átlagot is meghaladja. Az államadósság csökkenésével az államháztartás stabilitása is megőrzésre kerül.

A 2018-as költségvetés egyik legfontosabb erőssége, hogy 2017-hez viszonyítva 180 milliárddal (13%) több jut az egészségügyre, az oktatásra 81 milliárd forinttal (5%), az otthonteremtési programra 15 milliárd forinttal (7%), az útfelújításokra 30 milliárddal több összeg áll rendelkezésre.

Dankó Béla

Csodálatos időben és környezetben zajlott a II. Nebuló Kupa

Podani Milán

Podani Milán Európa Kupa sikere Kunmadarason