in , ,

21. alkalommal is bemutatták éves munkájukat a chovános képzőművészek

A dráma után titokban standup szakon végzett Brachna Irén a szimmetria jegyében köszöntötte az érdeklődőket a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola szokásos éves kiállításán, amin 114 hallgató munkái kerültek a falakra. A szimmetriát jobbján Hodálik Pál alpolgármester és Fabó Éva művésztaár, balján Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője adta, illetve a Dombovári Zita adta.

– Ahogy mindig, most is sikerült úgy kiválasztani ezt a napot, hogy ütközzön más nagy városi programokkal, mindig igyekszünk olyan napra tenni, amikor nagyon sokan nem érnek rá eljönni – mondta némi iróniával Brachna Irén az időpontválasztásra utalva.

Mióta a képzőművészek a művészeti alapiskolához kerültek, azaz 21 éve megrendezett kiállításnak ezúttal is a Tessedik Sámuel Múzeum adott otthont. Nem volt ez mindig így, emlékezett vissza az iskola igazgatónője, eleinte –még Ruzicskay alkotókörként– állítottak ki a Mittrovszky-kastélyban és a Fő téri épületében is.

– Minden kép egy kicsit más, mindenki egy kicsit máshogy látja a maga körül levő világot, és talán egy kicsit segíti is ezeket a gyerekeket, alkotókat, hogy kicsit befogadóbbá, kicsit elfogadóbbá váljanak a többiekkel, az őket körülvevő világgal szemben – mondta Hodálik Pál alpolgármester köszöntőjében, miközben körültekintett a falakon.

Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője komolyan vette a megnyitóra szóló felkérést és még a héten meglátogatta az chovánosokat, megnézte az alkotómunka folyamatát, beszélgetett a tanárokkal, megismerkedett az alkotásokkal.

– Az alkotás folyamatának terméke nem kell, hogy tetsszen a külvilágnak. Elég, ha hat ránk, ha elgondolkodtat, és nem baj, ha megbotránkoztat – jelentette ki a járási vezető, aki hivatalának épületében maga is egy minigalériát alakított ki.

– A művészeti képzés valami olyan pluszt tesz hozzá az életükhöz, mely nem helyettesíthető és nem pótolható, legyen az zene, tánc, színjátszás, vagy képzőművészet. Az önök gyermekei nyitottságot, ismereteket szereznek, kapcsolódásuk a valósághoz erősebb lesz, megtanulnak érzékelni, az érzékelt valóságot feldolgozni, azon gondolkodni, szintetizálni. Olyan világot nyitottak meg számukra, mely egy életen át elkíséri őket – szólt a szülőkhöz.

A továbbiakban az iskola igazgatónője tárgyi jutalmakat adott át azoknak a hallgatóknak, Kozák Ádámnak, Medvegy Hajnának és Kohut Gyöngynek, Bozán Hannának, Gódor Sárának, valamint Gál Zsófinak és Márki Emesének, akik vizuális alkotógyakorlatból országos versenyen vettek részt, majd elköszönt végzős hallgatójuktól, Csík Barbarától.

“A művészet semmire nem jó, nem hoz hasznot, de ez ad rangot országnak, városnak, embernek”, búcsúzott Brachna Irén, és mindenkitől azt kérte, hogy hozzon magával mindenki még egy embert a beiratkozásra.

A hangulatos fogadásról két zongorista, Dombi Bettina és Kósa Judit gondoskodott. A köszöntők közben Fabó Csenge és Megyik Rozi fuvolán játszott. Mindannyian a Chován hallgatói.

A kiállítás két hétig látható.

Sakk: Szarvasiak a gyulai Park Kupán

Nem érdemeltünk vereséget a Kondoros ellen