in , ,

Elkezdődött a visszaszámlálás

Szezonnyitó sajtótájékoztatóra hívták a média képviselőit a Szarvasi Vízi Színházat működtető együttműködő partnerek. A Szeparé teraszán tartott eseményen a média képviselőivel szemben Fekete Péter miniszteri biztos, Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője, Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, dr. Dósa Zsuzsa, színházunk művészeti vezetője, valamint Varga Viktor rendező.

– Nagyon jól szimbolizálja az asztalnál ülők összetétele azt, hogy itt, a Szarvasi Vízi Színházban milyen működtetésben, milyen összhangban és milyen koprodukcióban tud egy művészi szezon összeállni: egy helyi színtársulat, egy helyi színházi közösség, a színházi szomszédvárnak az igazgatója, egy nagy, országos színházi társaságnak a képviselete és a helyi közösség képviseletében a helyi önkormányzat. Mindez nagyon jól mutatja azt a harmóniát, amiért ez jól tud működni – mondta Fekete Péter miniszteri biztos, majd hozzátette, hogy járja az országot, járja a világot, de sehol sem lát olyan együttműködési rendszert, ami az elmúlt hét év során meg tudott valósulni Szarvason.

Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója kijelentette, hogy minden évben megpróbálnak valami újat hozni a színházi szezonba. Így lesz ez most is, ugyanakkor az egész évad szerkezete nem változik. Lesznek gyerekelőadások, nagyszínházi előadások, illetve az a nagy sorozat, ami a Szarvasi Vízi Színházat elindította a sikerek útján, a víz fölött sorozat, a vers, a dal és a tánc a víz fölött.

– Az idén újdonságok is lesznek a víz fölött, például a Kedvencek a víz fölött, amiben olyan békéscsabai színészek, művészek lépnek majd fel, akik itt az elmúlt hét év során kedvenceké váltak, megtöltötték a hatalmas nézőteret. A másik újdonság a Szarvasiak a víz fölött lesz. Lehet hogy ezzel már korábban kellett volna előállnunk, hiszen úgy gondolom, ez egyfajta tisztelet a városnak, hogy létrehozta ezt a csodálatos színházat – mondta Seregi Zoltán, majd elárulta, hogy kik lesznek azok a szarvasiak, akik egy-egy kötetlen beszélgetés vendégei lesznek: Lapis Erika, Harencsár László, Novodomszky Éva és Lestyan-Goda János.

– Az elmúlt hat év alatt olyan természetessé vált számunkra hogy nekünk ez van. – Ezt már dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője jelentette ki. – Az első évad végén meg kellett állapítani, hogy a Szarvasiak szeretik a színházunkat, Szarvas szereti ezt az épületet, szereti a saját színházát.

Fekete Péter elárulta, hogy naponta kap megkereséseket városoktól, hogy ehhez hasonló létesítményt szeretnének létrehozni. Keszthely, Szentendre és egyéb balatoni városok álmodnak hasonló színteret. “Ezzel párhuzamosan látom, hogy gigantikus európai pénzekből létrehoznak szabadtéri színtereket és nem tudják jól működtetni”.

Csasztvan András az idei fejlesztésekre kanyarodva elmondta, hogy egy szintráépítésnek köszönhetően különválik a hang- és a fénytechnika, a fülkék eleje teljesen nyitott lesz. Felújították a fénytechnikát és a hangszórókat. A túloldali fák megvilágításáról egy LED-es reflektor fog gondoskodni. A Szeparé megközelítése egy új, kívülről vezető járdán keresztül lesz lehetséges.

Június 13-tól 25-ig lesz a VI. Cervinus Nyári Művészeti Fesztivál. Ez alatt a majd két hét alatt igyekeznek megszólítani minden korosztályt, a fiataloktól idősekig mindenkinek kínálnak programot. Egy nagyon nehéz korosztály, a kamaszok színházba szoktatását is célul tűzték ki, amit egy koncerttel kezdenek, árulta el dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti vezetője.

– Úgy gondoltuk hogy a teátrum öt évét megmutatjuk most a közönségnek. Nemcsak a szarvasi közönségnek, hanem az idelátogatóknak is, hogy valamennyi produkciónkat kihozzuk, valamennyi produkciónkat új köntösbe bújtatva bemutatjuk a szabadtéren, a Holle anyót, akár a Csodaszarvast, amit Szarvas város napja alkalmából mutatunk be, akár a Valahol Európában, ami egy friss darabunk, és kint még nem játszottuk, vagy akár a Lili bárónőt. Számunkra ez azért fontos, hogy egyrészt a helyiek büszkék lehessenek ránk, másrészt annak, aki messziről ide látogat, annak év közben is eszébe jusson meglátogatni minket a kőszínházi évadban.

Zárásként Fekete Péter ragadta magához a szót. Eleinte azért dolgoztak hogy a szarvasiaknak egész nyaras kulturális programot tudjanak nyújtani, majd azért, hogy az idelátogatóknak is, emlékezett vissza. Mára elérték azt, hogy Szarvas és a Szarvasi Vízi Színház kulturális desztinációs helyszínként jelenjen meg. Erről visszajelzést a szállodások és szálláshelyadók tudnak adni, akik egyértelműen állítják, hogy jelentősen megnőtt a városba emiatt látogatók száma.

Gondolkodnak azon, hogy Szarvas valamilyen állandó fesztivál helyszíne legyen, “amiről beleég majd a fejekbe, hogy Szarvas”, mondta Fekete Péter. Erről még folynak az ötletelések, de már az idén egy egyhetes bohóc workshopot rendeznek. A Fővárosi Nagycirkusszal együtt meghívtak egy izraeli, egy ukrán és egy amerikai bohóccsoportot, illetve meghirdetik, hogy egy bohócképzést indítanak Szarvason, amit egy bohócgálával fognak lezárni.

A nyári színházi szezon 2017. június 16-án, pénteken, egy musical gálával kezdődik. A “Csillagok idején” című zenés előadáson a Békéscsabai Jókai Színház művészei mellett sztárvendég lesz Fésűs Nelly, Janza Kata, Egyházi Géza, Csengeri Attila és Vikidál Gyula.

Szombaton szintén a Jókai érkezik Anthony Marriot és Alistair Foot Guness-rekorder komédiájával, a “Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk!” cíművel, majd vasárnap bemutatkozik az első szarvasi a víz felett: Lapis Erika.

Akkor kezdődjön a visszaszámlálás!

Nagy jövőt jósolnak a szakemberek a tritikálénak

Megvan az ideje a megemlékezésnek