in , , ,

Szarvasi sikerek a Magyar Bajnokságon: hat érmet hoztak el karatésaink

Az UTE Megyeri úti Jégcsarnokában lebonyolított esemény volt az első magyar bajnokság azóta, hogy tavaly augusztusban kiderült: történetében először a karate ott lehet az olimpián 2020-ban Tokióban. Szabó Tünde köszöntő beszédében kifejtette: tisztában vannak a magyar karate sikereivel, támogatják a sportágat, és mindent megtesznek azért, hogy a megfelelő felkészülési feltételeket biztosítsák az olimpiai felkészüléshez.

A bajnokságon résztvevő 55 egyesület több mint 700 versenyzője között tatamira lépett gyakorlatilag a teljes hazai élmezőny. Szarvasról Hlbocsányi Zoltán, Megyesi Hunor, Kerti Kelemen, Kelemen Zsombor, Szrnka Artúr, Bagi Dániel, Nagy Máté, Sindel Márk Tálas Bendegúz és Frankó Dániel volt az indulók között.

A 12 éves U47 kg-ban Keelemen Zsombor az első mérkőzését az utolsó másodpercben elvesztette, de a vigaszágon sikerült javítania, és két jól sikerült fejrúgással a bronzmérkőzését 6:1 arányban hozta.

A 13 évesek között Nagy Máté egészen a döntőig menetelt, ahol azzal a versenyzővel került szembe, aki a másik ágon éppen csapattársa, Bagi Dániel ellenében jutott be a fináléba 0:0 utáni bírói döntéssel. A döntőt Máténak nem sikerült behúznia, maradt az ezüst, míg Dani vigaszági győzelmével ugyanebben a kategóriában bronzérmet szerzett.

Frankó Dániel a kadett (14-15 évesek) a +70kg-ban elhibázta első mérkőzését, ugyanitt Radics Attila nyert. Attila aztán a következő körben ugyanattól az ellenféltől kapott ki, mint Dani, aki később a döntőbe került, így a szarvasi és a békésszentandrási versenyző a vigaszági döntőben találkozott: Frankó a 3., Radics az 5. helyen zárt ezúttal.

Sindel Márk ugyanebben a korosztályban a -57 kg-os kategóriában, Tálas Bendegúz a -70kg-ban indult el. Márk első mérkőzését 5:0-ra nyerte a végén egy látványos fejrúgással, a második és harmadik körben is 2:0-ra győzött. A döntőben az első pontot ellenfele szerezte. A következő összeütésnél a felvételen i jól láthatóan a szarvasi fiú talált először, ám 2:1 arányban a bírók mégis a budaörsi versenyzőnek adták a pontot, így hajszállal ugyan,de lemaradt a dobogó tetejéről, maradt az előkelő 2. hely és a vele járó ezüstérem.

Tálas Bendegúz kecskeméti ellenfelével szemben 1:0-ra győzött az első körben. A következő fordulóban a későbbi döntőssel ment, ahol 1:1-el zárult a mérkőzés, ám a szabályok értelmében az első pontot szerző jut tovább. Bendegúz hátrányból egyenlített ki, így neki nyernie kellett volna a továbbjutáshoz, ellenfelének elég volt a döntetlen. A vigaszágon sikerült kiköszörülni a csorbát. A döntőbe jutó ellenfele előnyerőként kezdett, így itt már csak egy mérkőzése maradt a szarvasi fiúnak. Pontról pontra haladva menetelt előre, míg a végén ő is bevitt egy megelőző fejrúgást, és végül meggyőző fölényű 6:1-es győzelemével bronzéremmel zárta a versenyt.

Tálas Bengedúz később a BVSC-vel csapatküzdelemben is bronzérmet szerzett.

Az elért eredményeknek köszönhetően immár hat szarvasi versenyző is a korosztályos karate magyar válogatott keret tagja.

Ruzsinszki György

Megvan az ideje a megemlékezésnek

Válkovszki Mihály és Igor Furdík szlovákiai főkonzul

Hamarosan akár több tízezren nézhetnek szlovák televíziót