Menu
in , ,

Megkezdődött az aláírásgyűjtés: A bérunió megvalósulásáért küzd a Jobbik

Samu Tamás Gergő és Gajdos Attila

Samu Tamás Gergő és Gajdos Attila

Helyi és országhatárokon átnyúló ügyekkel foglalkozott a Jobbik helyi szervezete legutóbbi sajtótájékoztatóján. Samu Tamás Gergő történelmi sikerként értékelte, hogy az Európai Bizottság befogadta pártja és további nyolc közép-európai államban működő párt, szakszervezet, illetőleg magánszemély bérunióra vonatkozó kezdeményezését. Ennek lényege, hogy a már megvalósult áruniót – ugyanaz a termék közel ugyanolyan áron érhető el az EU országaiban – kövesse a bérunió is, vagyis ugyanazért a munkáért ugyanaz a bérezés járjon.

– A fizetések Közép és Kelet-Európában jelentősen elmaradnak a nyugat-európaitól. A kétezres évek közepén a magyar átlagbérek kb. harmadannyit értek, mint a német átlagbérek, és ez eltelt időben csak rosszabb lett ez az arány. Vagyis nemhogy közeledtek volna a tagállamok a fizetés terén. Ezek alapján az EU-s csatlakozásunk nem inkább kudarcnak, mint sikernek tekinthető, hiszen amit ezt megelőzően ígérgettek, az nem valósult meg – szögezte le a politikus.

Az Európai Bizottság tehát zöld utat adott a kezdeményezésnek. Folytatásként 2018 júniusáig egymillió aláírást kell gyűjteniük, amelyhez pártpreferenciától független kérik a lakosság támogatását. Erre egyébként szerinte jó esély mutatkozik, mivel komoly társadalmi bázis áll a cél mögött. Samu Tamás Gergő valódi „szabadságharcként” tekint a kérdésre, mivel úgy látja, a Fidesz több korábbi kezdeményezésével szemben ezúttal az emberek valós problémáiról van szó. Ezzel együtt azt nem ígérte, hogy a kellő mértékű támogatottságot követően azonnal látványos elmozdulás lesz a bérekben. Ez szerinte egy hosszabb folyamat eredménye lesz.

Hozzátette, a mindenkori kormányzat feladata, hogy a jövőben olyan versenyképes környezetet teremtsen, hogy a kis-és közepes, illetve multinacionális vállalkozások tudjanak ilyen mértékű bért nyújtani a dolgozóiknak. Emellett alapjaiban kell az Európai Unió kohéziós politikáját megváltoztatni, vagyis „nemcsak szökőkutakat kell építeni”, hanem a vállalkozásokat kell támogatni a hatékonyság növelése érdekében.

Megerősítette, az ügy pártok felett áll. Ezzel együtt utalt a Fidesz, s ezen belül Kövér László kijelentésére, aki szerint az alacsony bérek jelentik az ország versenyképességét. Nyomatékosította, álláspontja szerint közép-és hosszútávon ez a fajta versenyképesség nem működőképes, ill. nem jár az életszínvonal emelkedéssel. A bérnövekedés ellenben magával vonná azt is, hogy az elvándorlás aránya csökkenjen, és a jövőben egyre többen találják meg itthon a boldogulásukat.

Csatlakozva az előtte szólóhoz Gajdos Attila önkormányzati képviselő elmondta, a megye demográfiai mutatói és az alacsony bérek is azt jelzik, hogy sürgős változásra van szükség. Szarvason a munkanélküliség és a munkaerőhiány együttesen van jelen, ezek alapján pedig főként olyan munkahelyeket kellene teremteni, amelyek nagy hozzáadott értékkel rendelkeznek.

Nehezményezte, hogy a szarvasi képviselő-testület tagjai közül rajta kívül senki sem támogatta a béruniót. Meglepően vette tudomásul az is, hogy egyesek tartózkodtak, mások pedig nemmel szavaztak, ill. olyan képviselő is akadt, aki profán módon viccnek nevezte az ötletet.

Kitért a hulladékszállítás kérdésére is, amelyben a legnagyobb problémát szerinte továbbra is a vegyes hulladék havi egyszeri elszállítása jelenti. Emlékeztetett, más településeken ez heti vagy kétheti rendszerességgel történik, éppen ezért kitart álláspontja mellett, és újra a testület elé viszi javaslatát. Ennek megerősítéseként szolgálnak szerinte a lakossági panaszok, melyből néhány hete a Rádió Szarvas „Közélet” című műsorában is számos gyakorlati példa akadt.

– Be kell sűríteni a vegyes hulladék szállítását, hiszen ezeknek a reklamációknak oka van. Emellett szeretnék egy közmeghallgatást is ezzel kapcsolatban összehívni, mert fontos, hogy a lakosság véleménye is megjelenhessen – húzta alá.

Zárásként újságírói kérdésekre Samu Tamás Gergő elmondta, a bérunió célja számszerűsítve hosszútávon az, hogy a 250 ezer Ft-os magyar átlagbérek egymillió Ft-ra emelkedjenek. Zárójelben megjegyezte, a jelenlegi adatokat ezzel együtt óvatosan kell kezelni, hiszen ebben benne van pl. Mészáros Lőrinc és Matolcsy György fizetése is.

Exit mobile version