in , , ,

Cervinus Művészeti Fesztivál: Terítéken az elmúlt öt év előadásai

Műfaji sokszínűség, saját előadások, minden korosztályt megcélzó estek – ez jellemzi a Vízi Színház küszöbön álló évadának szívében elhelyezkedő VI. Cervinus Művészeti Fesztivált. A közel két héten át ívelő, július 13-25-e között megvalósuló rendezvénysorozat idén egyúttal az elmúlt évek összegzésének is tekinthető, mivel felvonultat valamennyi egész estés zenés produkciót. A beharangozó sajtótájékoztatóra június 13-án, stílszerűen a Szeparé étteremben került sor, nagy médiaérdeklődés által övezve.

– Szarvas város önkormányzatának támogatásával, 8 millió Ft-ból számos kisebb fejlesztést, javítást, beruházást hajtottunk végre az évadkezdés előtt – tért azonnal a financiális változásokra Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezetője. – Az egyik szembeötlőbb, hogy a technikusi fülke nagyobb lett, így szét tudjuk osztani a hang-és fénytechnikát. Emellett színes LED lámpákat állítunk rá a túloldali fák megvilágítására. Ez korábban nem így volt, hanem a meglévő szcenikai elemekből vettünk reflektorokat el erre a célra. Azt ugyanis már a kezdetekben tudtuk, hogy a Gyulai Várszínházhoz vagy a Szegedi Dómhoz hasonló, de mégis alapjaiban más környezetet szeretnénk teremteni. Akik ugyanis visszatérnek, a művészi produkciók mellett a gyönyörű természeti környezetet is megőrzik.

Harmadik elemként a Szeparé étteremhez vezető elkerülő járdát említette, amelynek révén a vendéglátó egység az előadások ideje alatt is zavartalanul megközelíthető lesz.

Örömmel számolt be az elmúlt évek pozitív tendenciájáról, amelyet Dr. Dósa Zsuzsa és Varga Viktor vezetésével az irodalom, a tánc és a zene kölcsönhatása jellemez.

Földesi Zoltán vezető tanácsnok arról beszélt, hogy a csökkenő demográfiai adatok ellenére a Cervinus Teátrum egész évben színvonalas kulturális kínálatot biztosít a közönség számára. Az önkormányzat évente ugyan 70 millió Ft-tal támogatja a működést, ugyanennyit azonban az intézmény pályázati forrásokból tesz hozzá. Mindehhez hozzájárul a megélénkülő turizmus is, amelynek köszönhetően az utóbbi években 45-50 ezer vendég érkezett a térségbe. Emellett azt látja, hogy helyben is nagy érdeklődés övezi a színházat, és a lakosság fokozott várakozással tekint a nyári évad előadásaira.

– Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk – idézte Simone Weil gondolatait dr. Melis János címzetes főjegyző, utalva a Cervinus Teátrum meghatározó szerepére a színházi palettán. – Két héttel ezelőtt a Magyar Teátrumi Társaság sajtótájékoztatóján vettünk részt, és talán néha elfeledkezünk arról, hogy van nekünk egy szívünkhöz nőtt sajátunk is. Éppen ezért a Cervinus Művészeti Fesztivál egy picit mindig kedvesebb a szarvasiak számára.

Hozzátette, országos szinten is ritkaságszámba megy, hogy egy ilyen nagyságrendű település színházat üzemeltet, ami önmagában sokat elárul arról, hogyan viszonyul a város a művészetekhez.

Dr. Dósa Zsuzsa, a teátrum művészeti igazgatója elöljáróban leszögezte, alapvetően mindig összművészeti fesztiválban gondolkodtak, és ez idén is így lesz. A 13 nap során hétköznap ingyenes előadásokat kínálnak a közönségnek, többek között néptánc, fúvószene, felolvasószínház, gyermek-és ifjúsági koncert formájában. Hétvégén a kőszínházi keretek között korábban már bemutatott nagyprodukciók, a Holle anyó, a Lili bárónő, a Csodaszarvas és a Valahol Európában lesznek láthatóak, melyeket valamennyi generációnak kínálnak. Rámutatott, mind a fellépők, mind a közönség tekintetében törekszenek arra, hogy minden korosztály megtalálja köztük a helyét, hosszútávon pedig egy színház-és kultúraszerető nemzedékké váljanak.

Végül köszönetet mondott kollégájának, Varga Viktornak, aki a teátrumban nemcsak a rendezői feladatokat látja el, hanem óriásplakátok, videók, szóróanyagok készítésével komoly PR-tevékenységet is folytat.

– Örülök, hogy itt vannak a darabjaim, és annak örülök a leginkább, hogy egy olyan városban dolgozom, ahol nem másodlagos dolog a kultúra – ragadta magához a szót a teátrum állandó rendezője. – És mindehhez a város olyan szabad kezet adott, hogy nem kell celebekkel küszködnöm, hanem azokat a színészeket válogathatom össze, és hívhatom ide, Szarvasra, akikről bizton tudom, hogy minőségi előadásokat hozhatunk létre.

A kulisszák mögé engedve elárulta, hogy egyik szeme sír, a másik nevet, mivel a színház két meghatározó színésznője, Szemerédi Bernadett és Tatár Bianka ugyanazon a napon tartják az esküvőjüket. A dátum július 22-e, amikor egyúttal a Csodaszarvas bemutatója is. A musicalben eredetileg Bianka játssza Emesét, Bernadett pedig korábban a beugró szerepét vállalta fel. Az élet azonban keresztülhúzta számításaikat, így megmentőként Erdélyi Tímeához fordultak, aki végül igent mondott a felkérésre.

Örömmel számolt be arról, hogy az előadásaikat jellemzően sokáig meg tudják őrizni. A közeljövőben pl. egy több állomásos turnéra készülnek a Csodaszarvassal, melynek helyszínei között szerepel Beregszász, Komárom, Gödöllő, csúcspontként pedig szeptemberben az budapesti Erkel Színház.

Zárszóként elhangzott, idén sem feledkeznek meg a szlovák kisebbségről. Nekik szánják július 17-én a Niečo krásne treba, avagy Valami szép kell című kétnyelvű összeállítást, amely a kortárs szlovák és irodalmi kultúrát helyezi a középpontba.

Előkészületek – Csernátoni burrogtató 2017

Aranysakál-kölykök születtek a Körösvölgyi Állatparkban