in , , ,

Interaktív mesejáték Banyával

Szerdán késődélután a legfiatalabb közönséget, a gyermekeket hívták a Vízi Színházba. Jacob és Wilhelm Grimm meséjét Az ördög három aranyhajszála című mesét, népi humorral fűszerezve az Egri Gárdonyi Géza Színház és a Babszem Jankó Gyermekszínház hozta el Szarvasra Baráth Zoltán rendezésében. A Grimm testvérek meséjét Szőke Andrea írta színpadra.

A történetet az Ördög (Baranyi Péter) anyukája, a Banya (Nagy Adrienn) mesélte el, aki ebben a mesében nagyon szerethető vidám néni, ő segíti Jankót (Gulyás Buda) pici korától kezdve. Az összes többi női szerepet Szél Anikó, a férfi szerepeket Fehér István játszotta.

A mese kezdetén az ördögnek még négy aranyhajszála van. A Banya egyet kitép, és a nézőtéri gyermekektől hozzáad szerencsét, bátorságot, kitartást és kacskaringós észt is. Ezekből nyakláncot készít, és a kisbaba Jankó nyakába teszi, mert Jankó édesanyja meghívja krumplislángost készíteni, és természetesen enni. A készítésben a nézőtéri gyerekek is rész vehettek, ha akartak. Ezzel indul a rendkívül vidám interaktív mesejáték. Nagyon szerethető történet, ötletes díszlettel (Dósa Csilla tervezte), szép jelmezekkel (tervező: Kovács Tímea), jó zenével (zene: Okos Tibor, a zenei felvételen közreműködött: ifj. Gerencsér János hegedűn és cimbalmon), nagyon jó színészi alakításokkal. A gyerekek szívét mégis a Banya és az Ördög figurája nyerte el. Felnőttként azt is nagyra értékeltem, hogy Jankó megszemélyesítője egy kamasz fiú volt. Tetszett az előadás interaktivitása is! A gyerekek boldogan vettek rész a különböző segítő feladatokban.

Az ördög három aranyhajszála a Magyar Teátrumi Társaság Nyári Fesztiváljának első színdarabja volt, amit a héttagú zsűri megnézett és pontozott. Az értékelendő tizenöt előadásból öt szól majd gyermek nézőknek, ezért két iskolást is meghívtak a zsűribe. Ők bizonyára más szemmel nézik és ítélik majd meg a látottakat, mint a felnőttek. Ezt most is érzékelhette a zsűri, hiszen többen unokájukkal együtt választották a kellemes délutáni kikapcsolódást. A zsűri tagjai: Babák Mihály, Dr. Melis János, Paluskáné Udvarhelyi Judit, Dr. Kutas Ferenc, Mihaleczné Kovács Mária, Gombárné Bata Mária és Galambos Edit. Az öt gyermekelőadásra a zsűri kiegészül Kiss Virággal és Szemenyei Kevinnel. Kevin alsó tagozatos, Virág felsős, így két korosztály is képviselve van.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Töretlen a Simon Fiala népszerűsége

Egy hang a múltból, egy könyv a jelennek