in , ,

Az Aratónapon ismét őrölt a 181 éves Szárazmalom

Roszik Mihály
Roszik Mihály

Az Aratónaphoz kapcsolódva a hétvégén is beindult a Szárazmalom, hogy az érdeklődőknek, turisták működés közben is láthassák az ország egyetlen, ilyen jellegű malmát.

Roszik Mária, a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársa elmondta, hogy az évente négy-öt bemutatóőrlés közül az egyik, kapcsolódva a programhoz, mindig az Aratónapok idejére esik. Ilyenkor minden órában öt-tíz percig forog a Bencsik Mihály lovai által hajtott szerkezet, hogy gyakorlatban is bemutassa, hogy mire képes a 181 éve összerakott szerkezet.

Így történt ez az idei második őrlés alkalmával is, amikor Roszik Mihály főmolnár irányítása mellett zajlott a program, amiben kicsiknek és nagyoknak is igyekeztek érdekességeket illeszteni a múzeum munkatársai. Miután a látogatók megismerkedtek az utoljára a Tomka család által működtetett malommal, egy rövid teszten adhattak számot frissen szerzett ismereteikről, amiér cserébe apróbb ajándékokat, illetve frissen sütött pogácsát kaptak.

Ahhoz, hogy ez az ipari műemlékként nyilvántartott Szárazmalom működő is legyen, aprólékosan át kellett nézni, avatott be az ipari műemlék működőképessé tételének részleteibe Roszik Mihály. Miután repedést, kopást nem tapasztalta, Roszik Zoltán igazgatóval abban maradtak, hogy kipróbálják. Semmi probléma nem volt. Az 1836-ban épített malomnak egy-két lépcsőjének, illetve néhány orsópálca kivételével majd minden alkatrésze eredeti.

– Műszakilag pont úgy működött, mint 180 évvel ezelőtt, illetve mikor 1962-ben üzemképesen leállt – állította a főmolnár. Ez annak is köszönhető, hogy nem spóroltak a jó minőségű anyagokkal, vörösfenyővel. Érdekességképp elmondta, hogy a zsindelyekből épült tető olyan könnyű, hogy azt kilenc vályogtéglából épült pillér meg tudja tartani.

Bár indítgatva volt korábban is, de bemutató őrléseket mintegy nyolc éve tartanak itt.

– Mi, akik itt dolgozunk, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nincs másik ilyen rendszerű üzemképes malom az országban – jelentette ki Miska bácsi.

A következő bemutató őrlés augusztus 20-án, majd a Szilvanapok ideje alatt várható.

Vers a víz fölött, gyermekeknek

Csányi Zoltán, Pálinkás Tamás és Kovács Ádám

Új elnökséggel áll a választások elé a szarvasi Jobbik