in , , , ,

Vidám felolvasóest a Cervinus művészeivel

Kedden este a Vízi Színház színpadán folytatódott a CesvinusFest. Ezúttal egy fergeteges komédia került „terítékre”, azaz színpadra felolvasószínház keretében, Ivan Holub Temetés című feketekomédiáját láthatta, aki kilátogatott és leült a nézőtérre.

2014-ben is ez a mű volt az első felolvasószínház Szarvason, akkor Korcsmáros György rendezte, és ami érdekesség volt, a színpadon lévők nem is próbálták palástolni mosolyukat, jókat derültek (kacagtak, nevettek) az előadás szövegén. Ivan Holub szövegét Dósa Zsuzsa fordította magyarra.

Ivan Holub a kortárs szlovák drámairodalom jelentős és igen tevékeny képviselője több szálon kötődik a szlovákiai színházi élethez. 1991-ben diplomázott a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen, de már a főiskolai évek alatt gyakorta volt a Presovi Jonás Záborsky Színház vendégrendezője. A diploma megszerzése után Pozsonytól Zólyomon át Presovig szívesen látott rendező a színházakban. Drámaíróként is elismert, aki jelenleg a Szlovák Televízió kulturális programjainak főszerkesztője.

Szarvason 2010 májusában a szerző Angyal, avagy az igazság című szatirikus vígjátékát magyar és szlovák nyelven egyaránt láthatták a nézők, amely 2012-ben meghívást kapott a POSZT-ra. Az előadás rendezője Gergely László volt, az előadásban szerepelt Dósa Zsuzsa és az Angyalt játszó Varga Viktor is. A művet Dósa Zsuzsa fordította.

A kedd esti előadást Varga Viktor rendezte, és majdnem a teljes Cervinus színész csapat részt vett benne, „cervinusos módra”, vagyis a színészek ezúttal is olvasva, de hangsúlyozva, testbeszéddel adták elő a történetet, ami egy gazdag agglegényről, Milos Pohánkáról (Nádházy Péter) szól, aki eltervezte saját luxus színvonalú temetését. Az a vágya, hogy lássa rokonai bánatát, hiszen ő annyira jó hozzájuk, és ők is annyira szeretik őt. Azonban rájön, hogy ha halott lesz, semmi haszna nem lesz az egész temetésből. És ekkor ragyogó ötlete támad! Rábeszéli a Doktort (Varga Viktor), hogy megjátssza halálát, ő meg nyilvánítsa halottnak a végrendelet felolvasásáig. A Doktor vonakodva – de elfogadva a nagylelkű ajánlatot – belemegy.

A család: Angéla (Dósa Zsuzsa), Pohánka húga; Paľo (Timkó János), Angéla ezoterikus férje; Marta (Szemerédi Bernadett), Pohánka özvegy sógornője, aki szerelmes sógorába; Pista (Polák Ferenc), Márta fia; Ruzsa (Széplaky Géza), postás a nagybácsi unokaöccse és Irénke (Bardon Ivett), a postás lánya. Természetesen, ahogy ez lenni szokott, a dolgok másképp történnek, mint ahogy azt elképzelte…, mert a Halállal nem lehet játszani, mert megjelenik. A Halál, mint intő jel szerepében Boronyák Gergőt láthattuk. Az instrukciókat felolvasva, kedden este narrátorként Maróti Attila segítette a közönséget és a színészeket.

Az előadás abszurd helyzeteket, váratlan fordulatokat tartogatott, rengeteg humorral és kiváló karakterek ábrázolásával tette igazán szórakoztatóvá, az előadást. Kedden este is, mint eddig mindig a felolvasóesteken a színészek annak ellenére szárnyaltak, hogy a felolvasás egy este varázsa marad.

Galambos Edit

A fotókat Babák Bence készítette.

Szelíden teljesíteni

Fedőneve: Olvasótábor