in , , ,

Jeles napok táncban a Tessedik táncosaival

A CervinusFest csütörtök este a Tessedik Táncegyüttes Jeles napi ünnepi szokások címmel adott műsort, amiben elsősorban gyermek csoportok szerepeltek. A Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Általános Iskolájában testnevelési óra keretében, a Benka Gyula és a Szlovák iskolás gyermekek a Chován Kálmán Művészeti Alapiskolában tanulnak néptáncot. A Fő Tériben tehetséggondozás keretében oktatják a roma tanulóknak ezt a művészeti ágat.

Az este házigazdája nem is lehetett más, mint Csasztvan András, akinek szívügye a néptánc, különösen a gyermekek oktatása. Elévülhetetlen érdemei vannak nem csak szarvasi, de országos szinten is a gyermek néptánc népszerűsítésében, versenyek rendezésében, szervezésében. Ugyanakkor ő a Tessedik Táncegyüttes vezetője, irányítója is, szárnyai alól nőttek ki azok, akik az este fellépő gyermekeket is oktatják: Bakró Erzsébet, ifj. Csasztvan András, Ökrös Dániel és Pozsgai Nóra, akik igyekeznek megmutatni a néptánc iránti szeretetet a gyermekeknek – láthatólag sikerrel – mert a gyerekek boldogan táncoltak. Nos, az este folyamán ők is színpadra léptek tanítványaikkal.

A szokások táncait többnyire gyerekek táncolták el, végig menve Jeles ünnepeinken Pünkösdtől Szent Mihály napig. Volt Pünkösdölő, Vidám halotti tánc, Aratói tánc szlovák énekkel kísérve, de láthattunk Szatmári, Szilágysági, és őszi ünnepkörhöz kapcsolódó Mezőségi táncot is. Az utolsó Lakodalmast szintén gyermekek adták elő. A táncba időnként bekapcsolódtak a felnőtt Tessedikesek is, ilyenkor megtelt a színpad – szép látvány volt! Ki kell emelni egy fergeteges Erdélyi cigánytáncot a Tessedik Táncegyüttes négy fiatal táncosának – ifj. Csasztvan András, Oláh Márkó, Ökrös Dániel és Rusvai Márton – előadásában.

Az este kísérő zenekara a vajdasági Juhász Zenekar volt. Nagy élményt jelentett látni az apró gyermekeket, akik igazi zenekar zenéjére táncolhattak.

A műsort szerkesztette Csasztvan András. Női tánckarvezető: Bakró Erzsébet, férfi tánckarvezető: ifj. Csasztvan András. Művészeti vezető: Valach Gábor volt.

A nézők, akik zsúfolásig megtöltötték a Vízi Színház nézőterét, ismét nagyszerű élményekkel tértek haza, a szülők pedig büszkén ölelték meg fellépő gyermekeiket.

A fotók, amelyeket Babák Botond készített, jobban tükrözik majd az előadás hangulatát a tényközlő prózánál.

Galambos Edit

A petróleumlámpa fényében: Bemutatták Csabacsűd bibliáját

Lassan indul a bajnokság, kezdődnek az edzőmérkőzések