Connect with us

Szarvas

Virtuális postással is fényképezkedhettek az utazó kiállítás látogatói

Még a padlót is óriás méretű, korabeli képeslapok díszítették azon a 18 tonnás kamionon, ami július 30-án gördült be a Vízi Színház parkolójába. Egyebek mellett a jármű oldalára felfestett „Történelmet kézbesítünk” mottó és az egyenruhás postásokat ábrázoló fényképek idézték azt a másfél évszázados múltat, amelyet átívelve a Magyar Posta összekötötte az embereket.

–  A kamion május 4-én indult el országjáró körútjára. Budapest után bejárta Észak-Magyarországot, júniusban főleg az Alföldre, majd több fesztiválra is ellátogatott, és minden településen egy-egy napot állomásozott. A mobil kiállítás a posta örökségét mutatja be, egyebek mellett azt, hogy milyen eszközöket használtak egykor a postás kollégák, ill. hogyan kézbesítették a küldeményeket. A tervek szerint az utazó tárlat október elején tér vissza kiindulópontjára – tájékoztat Farkasné Móricz Edit, a szarvasi posta vezetője.

A Magyar Posta 1867. május 1-jével nyitotta meg kapuit. Ezzel párhuzamosan dinamikus fejlődésnek indult a közlekedés is, amelynek előnyeit felismerve a posta a lófogatú járművek mellett vasúton is szállította a nagy távolságra menő küldeményeket. A mozgó postakocsik száma 1884-re elérte a 436-ot. A kezdetektől mindössze két év telt el, amikor megjelentek az első levelezési lapok – mai képeslapok – 1885-től pedig fokozatosan bevezették a csomagok, pénzeslevelek, utalványok, hírlapok, újságok házhoz szállítását. A századfordulón megindult a gépesítés, a kézbesítő szolgálatban megjelent pl. a bicikli vagy a motoros tricikli. Az alkalmazottak száma húsz év alatt közel hétszeresére – 689-ről 4494-re – emelkedett, ezért 1888-ban megindulhatott az egységes postatisztképzés.

A szarvasi posta vezetője kiemelte, ezt az örökséget megtartva igyekeznek a kor igényeivel is lépést tartani. Ez azt eredményezte, hogy az intézet egyre inkább a pénzügyi szolgáltatások irányába mozdult el, vagyis biztosítási és banki szolgáltatási szekciót is működtet. A digitális világ térhódításának következtében továbbá a hagyományos levelezések mindinkább a hivatalos levelezésekre redukálódnak, a kézzel írt leveleket és képeslapokat az e-mail és a közösségi oldalak váltották fel.

– Nagyon sok érdekességet láttam. Van pl. egy virtuális, korabeli egyenruhás 3D-s postás bácsi, akivel készítettem egy közös fotót, amit továbbítottak az e-mail címemre – erősíti meg Molnár Nelly is a felgyorsult világ igényeit.

Mindennek ellenére a középiskolás lány arra sem volt rest, hogy a kamion előtt elhelyezett, kézzel fogható postaládát farsangi jelmezként magára öltse, és mosolyogva pózoljon benne.

A születésnapos egész évben ünnepel. „A jövőnek címezve” jelmondat keretében bemutatják az elmúlt 150 táncos-zenés hagyományait, ünnepi sablont hoztak létre, 150 év-150 tárgy címmel pedig a Postamúzeumot is megújították. Emellett a Benczúr kerti esték keretében a közönség nemcsak a magyar postások adományaiból összegyűlt tárlatot tekintheti meg, hanem számos szabadtéri színházi estének is részese lehet.

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect