in , ,

A látogatók is kézből etethették a jávorszarvast

Csehországból érkezett néhány hónapja a Körösvölgyi Állatparkba az a fiatal jávorszarvas ünő, aminek magassága már most meghaladja az átlagos emberi testmagasságot, de még bőven növésben van. Kifejlett állapotában a marmagassága a 170-180 centimétert is el fogja érni.

Az Észak-Európában és Észak-Amerikában is elterjedt faj egy-egy fiatal egyede alkalmanként a Kárpát-medencébe is levándorol. Nálunk utoljára a jégkorszak idején volt honos. A többi szarvasfélétől eltérően nem csapatokban, hanem egyedül kóborol. Bár a bikák és a tehenek csak a szaporodási időszakban találkoznak, tervben van, hogy párt találjanak neki.

– A jávorszarvas vizek mentén, magányosan él. A vízi növényzet az egyik kedvenc tápláléka. A hínárféléket nagy előszeretettel fogyasztja. Akár négy-öt méter mélyre is lemerül értük, de a cserje lombkorona szintről a leveleket rügyeket, illetve a fakérget is szívesen megeszi. Ezekből áll össze a tápláléka – mondta Körömi Krisztina, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetője. A földről nehézkesen fogyasztja el az élelmet. Mint egy zsiráfnak, széles terpeszbe kell állnia, hogy le tudjon hajolni érte.

A Körösvölgyi Állatpark eme különleges lakójának látványetetését szombat délután tartották. A nyári melegben egy kis dagonyával kedveskedtek neki a park munkatársai, aminek pont ennek élvezte hűsítő hatását, mikor a park munkatársai és a látogatók látványetetésre érkeztek karámjához.

Az állatpark munkatársainak nem kis kihívást jelent a megfelelő menü összeállítása, tudtuk meg Körömi Krisztinától. Míg nyáron a lomb és a rügy korlátlanul áll a rendelkezésükre, addig azt télen vegyes takarmánnyal kénytelenek pótolni, ami 10-12 féle összetevőből áll, és leginkább a zsiráfok étrendjéhez hasonlít.

A jávorszarvas látványetetése nem egyszeri alkalom. A park munkatársai minden nap másik és másik állatot vesznek sorra egészen augusztus végéig. Az etetésekre mindig 15 órakor kerül sor az éppen esedékes állat karámjánál.

10. (csütörtök) nyestkuyta
11. (péntek) teknős
12. (szombat) vaddisznó
13. (vasárnap) aranysakál
14. (hétfő) görény
15. (kedd) borz
16. (szerda) róka
17. (csütörtök) dám
18. (péntek) muflon
19. (szombat) jávorszarvas
20. (vasárnap) bölény
21. (hétfő) gímszarvas
22. (kedd) akvárium
23. (szerda) dolmányos varjú
24. (csütörtök) nyestkuyta
25. (péntek) teknős
26. (szombat) Állatkertek éjszakája mókus
27. (vasárnap) holló
28. (hétfő) görény
29. (kedd) borz
30. (szerda) róka
31. (csütörtök) dám

A Körösvölgyi Állatpark augusztus 20-án is nyitva tart. Akkor a bölények lesznek ismét a soron következők.

Kárpát-medencei irodalmi barangolás

Kukac Kata valóra váltotta álmait