in , , ,

Tíz nap, hat rendezés, egy rendező – Varga Viktor

Varga Viktor
Varga Viktor

Varga Viktort a Cervinus Teátrum Pierrot-díjas főrendezőjét a Cervinus Művészeti Fesztivál keretében tíz nap alatt hat előadás rendezőjeként köszönthették a nézők. Egy csokorba szedve teljesebb képet mutat, mintha egy-egy előadást látnánk.

Fesztiválnyitó Gálaest

Ebben a rendezésben érezhető volt az, hogy a művészek mennyi szeretettel adják elő dalaikat, milyen odafigyeléssel vannak egymás iránt. A színészek, így a rendező is a szívüket, lelküket adták a közönségnek dalaik mellé.

Valahol Európában

Az előadás az egymásra figyelésről, a felnőtté válásról, a mások iránti felelősségről szól. Az „én” helyett a „mi” felfedezését önmagukban, a szeretetett, a másik elfogadását tiszta szívvel. Az előadás a VI. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválja programjának is része.

Holle anyó

A Holle anyó lényege is a szeretet, hiszen Ágica szereti mostoháját, annak ellenére, hogy az komiszul bánik vele. Valahová tartozni kell, meg kell látni a jót is a másik emberben. A musical születésének is aktív részese volt Varga Viktor.

Lili bárónő

A Lili bárónőben egy fiatal nő és férfi szinte első látásra egymásba szeret, persze akadályok vannak, de az akadályokat le kell győzni, és az akadályokat nem csak más állítja, önmaguk is. Az elmúlt évben ez az előadás Szarvas Város Nagydíját kapta, Erdélyi Timea pedig a legjobb színésznő lett.

Csodaszarvas

A Csodaszarvas, az anyai és főleg a testvéri szeretet próbatétele is. Két testvérnek kell rátalálnia a helyes útra, amely a testvéri háború helyett a békét, a szeretetet jelöli ki az egyetlen esélynek. Neveltetésünk befolyásolja, talán meg is határozza felnőtt létünket. E mű születését is alkotótársként követte nyomon. A musical is megmérettetett születésekor és Szarvas Város Nagydíját valamint Maróti Attila a legjobb férfi mellékszereplő díját is megkapta.

Felolvasóest

Az előadás, a szeretet visszásságát mutatta meg, és tart tükröt elénk a kapzsiság, a harácsolás, mások eltiprása, a saját érdekünk érvényesítése érdekében. (Mindezen persze nagyon jókat nevettünk.) Az előadásban a „mi” helyett csak az „én” szerepel. De beleillik a sorba, mert az érzelmek másik oldalát mutatja meg. Ezzel válik hangsúlyosabbá a szeretet, az egymásra figyelés, a megértés hiánya.

Valami szép kell

Bár az est nem Varga Viktor rendezése, de ahogy Dósa Zsuzsa említette, ő is rajta tartotta szemét az előadáson, a címében is benne van, Valami szép kell…, az este a szeretetről, a szerelemről szólt.

Varga Viktor rendezéseiben az egymásra figyelés, a „mi”, a szeretet a közös nevező, bár érzelgősnek hat, de a mai korban nagyon is kell az egymásra figyelés, a tolerancia, a megértés, a szeretet. Rendezéseiben ez a közös pont, erről is szóltak munkái (hangsúlyozva az „is”), ráadásul megtalálta azokat az embereket, akik partnerek ebben a „küldetésben”, mert a rendező színészek nélkül kevés, csak együtt, nyugodt körülmények között alkothatnak maradandót, ha mindannyian hasonlóan gondolkodnak. Ha már az alkotókról van szó, a háttér alkotóstáb is változatlan Varga Viktor előadásaiban. Az egyik állandó alkotótárs Belinszki Zoltán dramaturg, aki a Holle és a Csodaszarvas írója, a többi előadás dramaturgja. A díszlettervezők Jakub Branický és Nagy Szilvia is állandóak, Nagy Szilvia a jelmezeket is tervezi. Az előadások azt bizonyítják, hogy az állandó stáb önállóan alkothat, de érezni az erős rendezői kezet, a „csapat” összetartozást, érezni, hogy az előadás jó hangulatban született meg a kezdetektől a végéig. És mint minden szülőnek, a gyermeke kezét el kell engednie ha felnő, de óvó tekintetét soha nem veszi le róla, ahogy Varga Viktor az előadásokon mindig ott van, izgul, hogy a nézőknek „bejön-e”, hogy megérzik-e azt, amit mondani akart.

Tíz nap alatt hat rendezését láttuk Varga Viktornak a CevinusFest alatt, mindegyik más volt és nem is hasonlíthatóak egymáshoz, de így egymás után látva őket egyben azonosak, abban, hogy minőségileg magas a mérce, elsősorban önmagával szemben, de ezt várja el alkotótársaitól, színészeitől is, így mindenkinek jár a gratuláció! A nézők nevében köszönjük és kívánom, hogy még sok előadással kápráztasson el bennünket!

P.S.

A fenti sorok a Cervinus Művészeti Fesztivál záró írásaként született, de akkor nem jelent meg. Augusztus 19-én a Valahol Európában több díjat kapott a VI. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának díjkiosztóján, a legjobb zenés előadás díját Varga Viktor rendező vehette át. De színészi díjakban is bőven kijutott a színháznak – Dósa Zsuzsa, Szemerédi Bernadett, Timkó János és az összes gyermekszereplő is díjat vihetett haza kiváló színészi alakításukért –, ami elsősorban a színművészeket, de a rendezőt is dicséri. A díjakhoz gratulálok a Newjság, és a magam nevében.

Galambos Edit

Városi versenyen üthetik a blattot az ulti szerelmesei

Cairns-Lengyel Henriett

Cairns-Lengyel Henriett: Ha tehetném, vinném az egész közösséget magammal