in ,

Megyenap: Szombaton lesz Békés megye összetartozásának ünnepe

A Békés Megyei Önkormányzat sajtótájékoztatón bemutatta a Megyenap szervezőit, és kicsit a kulisszák mögé is bepillanthattak a média munkatársai.

A program az első Megyenap programjához hasonlóan épül fel, fél kilenckor zenés felvonulás indul kikiáltóval, a Tótkomlósi Fúvószenekarral, hagyományőrzőkkel, óriásbábbal és bábszínházi bohócokkal a Csaba Centertől a főtérig. A megyenap hivatalos megnyitója fél tízkor lesz a megyeszékhelyi Szent István téren, majd a színpadon egész nap egymást követik a fellépők.

A megyében élő öt nemzetiség 150 fővel képviselteti magát a Megyenapon. Délelőtt színpadi produkciókat adnak elő, énekkel, zenével, tánccal tarkított előadásokat mutatnak be. Napközben hagyományos ételeket készítenek és kóstoltatnak az érdeklődőkkel, sütemény, főétel és tészta is terítékre kerül. Hagyományaikat, értékeiket, kulturális, gasztronómiai kincseiket faházakban mutatják meg – tudatta Pirosné Blénessy Erika, a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) munkatársa. Erika a Megyenap szervezőinek egyike, a rendezvény keretében a nemzetiségek bemutatkozását koordinálja.

Délután felkért szereplők műsorát láthatja és hallhatja a közönség: a Készenléti Rendőrség zenekara, a Cervinus Teátrum, a Tabán Néptáncegyüttes, a Békéscsabai Jókai Színház és a Balassi Táncegyüttes lép színpadra. A gyerekek szórakoztatásáról a Békéscsabai Napsugár Bábszínház gondoskodik, a Csacsifogatot tekinthetik meg a legkisebbek, délután Beliczai Balázs a felnőtteket veszi célba. A rendezvény háziasszonya, műsorközlője B. Imre Julianna, aki a produkciók színpadra kerülését is figyeli.

Lipták-Belányi Barbara és Szák Bettina, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának munkatársai a megyei értéktárban szereplő tételek bemutatásáért felelnek, a sajtótájékoztatón az NMI régiós igazgatója, Varga-Sipos Andrea tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a Békés Megyei Értéktárban szereplő 29 tétel külön faházak mutatkozik be. Elmondta azt is, hogy oklevéllel köszönik meg az illetékeseknek azt, hogy az értéktárba javasolt felterjesztésekkel hozzájárultak a települési illetve megyei értéktár bővítéséhez. Ebben az évben az előző évi Megyenap óta a Békés Megyei Értéktárba bekerült öt új érték felterjesztője illetve tulajdonosa vehet át díszoklevelet. Az értékeket a nap folyamán igyekszünk minél interaktívabban bemutatni: meg lehet tanulni biliárdozni, látható lesz biharugrai tükrösponty és autosex tyúkgalamb, és a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub is tart bemutatót – tette hozzá.

Megszervezzük Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát. Az előző évhez képest bővült a vásár, már 70 megyei illetékességű kézműves és termelő portékája lesz látható, legyen az a gasztronómia, a művészet, a kultúra területéről való – a vásárban résztvevők összefogása dr. Pappné Darida Andrea feladata.

A gyerekprogramokra külön hangsúlyt helyezünk, egy játszósátrat állítunk fel, ahol kézműveskedhetnek, kreatív játszótéren tehetik próbára ügyességüket, tudásukat. A nap folyamán anyagozás, nemezelés, rongybaba készítés, fafaragás, gyöngyfűzés és sakk várja őket – tudatta Sztahovics Zsuzsa, a BMÖ munkatársa.

Petrovszki Gyöngyitől, a BMÖ munkatársától megtudtuk, hogy a programok sorában ismét helyet kapnak a katonai hagyományőrzők, őseink katonai ruházatát, fegyverzetét, harcmodorát egy plusz helyszínen óránként (11.00, 15.00., 16.00., 17.00 órai kezdettel) bemutató formájában ismertetik meg a közönséggel. Bemutatkozik a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, a Magyar Szablyavívó Iskola és a Körösök Völgye Vitézi Bandérium. A katonai hagyományőrző csoportok mellett helyet kapnak a határvadászok, a honvédség és a MATASZ is.

Az első Megyenaphoz képest újdonsággal is szolgálunk, a tavalyi év sikerén felbuzdulva idén több mesterség-bemutatóval várjuk a közönséget: bőrműves, fazekas, hímző mutatja be mestersége rejtelmeit, lesz mézeskalácssütés és díszítés is, a vállalkozó kedvűek pedig részt vehetnek a csöröge sütésben, és akár saját kürtöskalácsukat is elkészíthetik. Szintén újdonság idén, hogy a nap folyamán három alkalommal megyei kézműves termékeket sorsolunk ki tombolán azok között, akik kollégáinknál regisztrálnak. Egy meglepetést is tartogatunk: a bábszínház előadása után, a színpad előtt vágjuk fel a Megyenap tortáját, egy akácmézes baracktortát, amit ezer vendég fogyaszthat el – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Hozzátette: példátlan összefogást tapasztalunk, sokan álltak a Megyenap mellé, szolgáltatással, munkával, jó tanáccsal, pénzzel támogattak minket azért, hogy a Megyenap minél sikeresebb legyen, és minél több vendég érezze jól magát szeptember első szombatján, a Békés megyei összetartozás ünnepén.

Állva tapsoltak a Magyar Állami Népi Együttesnek

Somogyi János

Országos főtáblára jutott a Szarvasi FC!