in ,

Salgótarjáni az I. Városi Ultiverseny győztese

Tizenketten mérettették meg magukat a Szarvas Város Barátainak Köre által meghirdetett észjátékon. Az I. Városi Ultiversenyt nemcsak a többórás, megfeszített koncentráció nehezítette, hanem a nyár utolsó hétvégéjén harminc fok fölé kúszó hőmérő higanyszála is. A Pedagógus Üdülő előterében zsugázókat azonban semmi sem tartotta vissza a kihívástól, fordulónként 18 leosztásban – összesen öt fordulóban – mutathatták meg, milyen jól forgatják a lapokat.

– Igyekeztünk igazodni a nagyokhoz. Versenybírót is hívtunk Egyed Béla személyében, ő felügyelte a játszmákat. A bajnokság 10 órakor kezdődött, és fél 3-ig szinte fel sem keltünk az asztaltól. Csak a fordulók után tartottunk egy kis szünetet, majd újabb elektronikus sorsolás következett. A végeredményből az derült ki, hogy azok a játékosok jutottak az élmezőnybe, akik egyébként is rendszeresen játszanak. Sajnos szarvasi nincs közöttük – összegzi az újszerű kezdeményezés tapasztalatait Nyári Mihály főszervező.

Hozzátette, bár neki sem kedvezett a lapjárás, egyáltalán nem csalódott. A verseny ugyanis elérte eredeti célját: összehozta a kártyajáték szerelmeseit.

– Tizenkét fős mezőnyben valamivel könnyebb játszani, mint 80-100 ember esetében, de ez még kevés a győzelemhez. Hiába tudunk játszani, ha nem jönnek a lapok. Szerencsére ezúttal minden összejött – mondja elégedetten a salgótarjáni első helyezett, Eged István, aki korábban már egy 24 órás ultiversenyről is hasonló trófeával távozott.

Szorosan mögötte Fábri Róbert, a harmadik helyen pedig a mezőny egyetlen női tagja, Sarlós Zsuzsanna végzett. Nyomukban szarvasiak sorakoztak: dr. Fabó Róbert a negyedik, dr. Molitorisz Pál az ötödik, Bobvos János pedig a hatodik helyen zárták a kártyások versenyét.

A rendezvény a baráti kör hagyományos nyárbúcsúztató partijának idei színfoltját jelentette. Az agytorna mellett azonban a testet sem hanyagolták el a résztvevők, bár ez utóbbi kijelentés meglehetősen széles spektrumon mozgott. Sokan a bográcsos birkapörkölt levezetéseként sárkányhajóba pattantak, és egészen Vízi Színházig lapátolva mutatták meg, hogy a közösség nemcsak átvitt, hanem a szó szoros értelmében is egy csónakban evez. Mások inkább a pálinkáspoharak sűrű emelgetésével edzették karizmaikat, vagy az otthonról hozott, házias sütemények összehasonlításával ízlelőbimbóikat.

– Nagyon örültem, amikor azt láttam, hogy négy generáció jött el ma hozzánk. A legkisebbek a homokozóban játszottak, a szülők beszélgettek, a nagyszülők pedig kártyáztak és nosztalgiáztak az asztaloknál. Életem vágya, hogy ezt minél gyakrabban megtapasztalhassam – újságolja örömtől csillogó tekintettel Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke.

Az estébe hajló programot megtisztelte Brachna Irén, a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Seregi Zoltán is. Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elárulta, évek óta szoros kapcsolatot ápol a baráti körrel, nemrégiben pedig engedett a közösség invitálásának, és párjával karöltve hivatalosan is belépett a civil szervezetbe.

Somogyi János

Országos főtáblára jutott a Szarvasi FC!

Oltári szelfivel nyitotta a 2017-es tanévet a Benka