in , ,

Szarvasi versenyző a hölgyek horgász világbajnoki bronzcsapatában

Augusztus 26-27-én rendezték meg Szolnok, az Alcsi-szigeti Holt-Tiszán a XXIV. Női Horgász Világbajnokságot, ami “a legkomolyabb versenye a női szakágnak, amit gyűjtőfogalommal finomszerelékes horgászatnak hívják. Ez nagyon komoly szabályrendszerrel rendelkező maximum 13 méteres hosszban maximált úszós felszereléssel lehet ezt a sportot űzni” – határozta meg a műfajt Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke.

Szolnokra 17 ország 154 versenyzője érkezett, többek között, Spanyolországból, Olaszországból, Szlovéniából, az USÁ-ból és Oroszországból is. A nők versenében utoljára 2009-ben állhatott magyar csapat a dobogóra. Egyéniben arany ugyan született egyszer Walter-Barna Diána révén, de itt érdekes módon a csapatarany értékesebb mint az egyéni.

– Itt öt embernek kell olyan taktikát kitalálni, hogy minden szektorban működjön, nem egyénieskedve, nem kockáztatva, hanem egy olyan kidolgozott taktika mentén, ami mindenhol biztos – árulja el a miértet szarvasi Deli Ibolya, a magyar csapat tagja.

A taktika most úgy szólt, hogy nem nagy halakra, hanem kicsikre mentek. A verseny előtt elmentek a helyszínre és felmérték, milyenek a mederviszonyok, hol mély, hol sekély a víz, milyen halat lehet benne biztonságosan fogni, és milyen bottal, milyen technikával érdemes ott horgászni. Az Alcsi-szigeti Holt-Tisza törpeharcsával szennyezett, ezért elkezdtek törpézni. Két forduló – kétszer négy óra – alatt Ibolya 496 darabot fogott, ami ha visszaszámoljuk, nagyjából percenként egy halat jelent. Csapatként 2407 darab halat fogtak, ami 57,84 kilót tett ki.

Kiélezett volt a verseny, mert a többiek is hasonló taktikával álltak ki a partra, mindenki törpeharcsázott, aminek eredményeképp hat csapat is fej-fej mellett haladt. A spanyolok darabra ugyan kevesebbet fogtak, de összsúlyban az is többet jelentett. Spanyolországban nagyon sokan horgásznak törpeharcsára, míg nálunk kerülik azt, és inkább dévérkeszegre mennek, mondta erről Ibolya. Ennek eredményeképp a spanyoloknál valahogy kiforrott a technika, hogy ki tudták szelektálni a nagyobb törpéket.

A versenyt a spanyolok nyerték, a magyarok egy ponttal maradtak le az ezüstről, de mögöttük is hajszálnyi különbséggel ott voltak a csehek és a horvátok.

– Ez egy kemény fizikai meló volt. Mind fizikálisan, mind mentálisan nagyon megterhelő volt ez a kétszer négy óra – mondta Ibolya, aki a verseny végén az egyéni sorrendben a 27. helyen végzett. Csapattársa, Kovács Hajnalka egyéni bronzot vihetett haza.

– Mivel hazai rendezésű volt, hatalmas lehetőség és nagy megtiszteltetés volt egy ilyen nagy világversenyen részt venni. Annak ellenére, hogy nemrég költöztem ide, sok szarvasi átjött és szurkolt nekem. Annyira jó volt, annyira éreztem, hogy ott vannak, olyan jól esett – foglalta össze érzéseit Deli Ibolya.

A magyar csapat szövetségi kapitánya Magyar Gábor, másodkapitánya a szintén szarvasi Szilvási Szilárd volt (galéria második kép). A hatfős magyar csapat tagjai: Walter-Barna Diána, Deli Ibolya,Hoffer Réka, Gyulánszki Nikolett, Kovács Hajnalka, Rudnay Csilla.

Oltári szelfivel nyitotta a 2017-es tanévet a Benka

Babák Mihály és Seregi Zoltán

Seregi Zoltán: a színház közszolgálat