in ,

Folytatódott a járdafelújítás Szarvason

Pályázati forrás híján önerőből, összesen több mint 43 millió Ft-ból újultak meg a Dózsa és a Béke utcai járdaszakaszok. Mint ismeretes, Szarvas város önkormányzata már a tavalyi évben megkezdte a járdaépítési programot, amely a Rákóczi és a Kazinczy utcát érintette, mintegy 14, 5 millió Ft értékben. Ennek folytatásaként a képviselő-testület januárban újabb négy, nagy forgalmú belterületi járdaszakaszról határozott, melyhez a szükséges forrást az önkormányzat a költségvetésből biztosította.

– Itt 1,8 km hosszú szakaszon, átlagosan 1,65 m szélességű járda készült – mondta el a Dózsa utcai hivatalos átadó ünnepségen Hodálik Pál alpolgármester. – Ennek az előzményeként az szolgált, hogy nagyon sok lakossági panasz érkezett ezeknek a járdáknak az állapotára. Az ún. táblás járdalapok elmozdultak, és már nem lehetett rajtuk kényelmesen közlekedni sem gyalogosan, sem pedig babakocsival.

A Dózsa Görgy utca bruttó 27 millió 199 ezer 748 Ft-ból valósult meg, megközelítőleg 3000 négyzetméteren. A szakasz a Kossuth utcától a Rét utcáig tart. A Béke utca költségvetése 16 millió 267 ezer 748 Ft. Ez a szakasz mintegy 1,1 km hosszúságú, 1,75 m szélességű, megközelítőleg 2000 négyzetméter felületű. A szakasz a Vasút utcától a Benka Gyula utcáig terjed.

A kivitelezést a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Kft. végezte, amelyhez alvállalkozóként a Switelsky Magyarország Kft. csatlakozott. Ez utóbbi az aszfaltozási munkálatok szakszerű kivitelezését valósította meg.

– A felújítás egy költséghatékony és gyors építést lehetővé tevő kivitelezéssel valósult meg. A meglévő beton járda mellé ún. kerti szegélykő épült, ami lehetővé tette a betonjárda felületének kiegyenlítését. Erre került a minimum 5 cm vastagságú aszfaltburkolat. Ez egy AC8 jelű, egészen apró szemcseszerkezettel készülő felület, amely a gyalogos közlekedéshez biztosít megfelelő komfortérzetet – tájékozatott a másik helyszínen a részletekről Klimaj Attila útügyi referens.

Hozzátette, minden kereszteződés a jelenlegi előírásoknak megfelelően akadálymentesítéssel készült el, ill. a vakok és gyengénlátók segítésére szolgáló, ún. taktilis elemeket is beépítettek. A kivitelezéshez teljes tereprendezés társult, és indokolt esetben faültetéssel és földfeltöltéssel is párosult.

Babák Mihály polgármester hangsúlyozta, a járdafelújítás folytatódik. Költségvetési, illetőleg pályázati források függvényében jövőre a Deák Ferenc és a Vajda Péter utcai járdaszakaszokra kerülhet a sor.

A szalagok átvágása után képviselő-testület a volt tűzoltólaktanyát is szemrevételezte, amely a Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Központ fejlesztésének ideje alatt átmeneti otthonul szolgál.

Szarvasi Szilvanapok – ismét helytálltunk!

Ha Szilvanap – akkor Wittlich-i diákok Szarvason