in ,

Mert nagy családban élni jó!

A hétvégén Szarvason tartotta 30. születésnapi rendezvényét a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, amire az ország minden tájáról, sőt, a Kárpát-medence távolabbi zugaiból is 5-6000 embert vártak. A fenti mondat Kardosné Gyurkó Katalin köszöntőjében hangzott el szombaton, a NOE 30. őszi rendezvényének megnyitóján. Az eseménynek a Szarvasi Vízi Színház adott otthont, amiért köszönetüket fejezték ki Babák Mihály polgármester részére, hogy ilyen gyönyörű helyen rendezhetik meg találkozójukat.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke köszöntötte a résztvevőket, és örömét fejezte ki, hogy “egy egész városrészre van szükség amikor összejönnek ünnepelni”. Az eddig 28 különböző városban tartott őszi találkozóikon közel százezer ember vett eddig részt, jelentette ki.

– A számoknál mégis sokkal érdekesebb az ok, ami miatt a NOE keretében ennyi család három évtizede folyamatosan együtt ünnepel. Mert a legtermészetesebb, legemberibb alapértékek kötnek össze bennünket, a gyermek, a család szeretete, az élet és az anyaság tisztelete, s az, hogy ezeket az értékeket megmutassuk másoknak is, azért, hogy ők is választhassák ezt, amikor majd döntés előtt állnak – mondta a NOE elnöke.

Az egyesület fontosságát jelzi, hogy a kormány tavaly óta stratégiai partnerként tekint a nagycsaládosokra, tette hozzá.

Babák Mihály polgármester kifejezte háláját, azért, hogy már puszta létükkel is “hozzájárulnak ahhoz ez az ország megmaradjon”, hosszú és eredményes működést kívánt az egyesületnek.

Őt a háromgyermekes NOE-tag, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes követte a köszöntők sorában.

– Magyarország kormánya 2010 óta azért dolgozik, hogy mindenki tisztességes munkával gondoskodhasson családjáról, komoly erőfeszítéseket tettünk és teszünk azért, hogy családbarát ország és családbarát nemzetet építsünk – mondta.

Azért, hogy a kormány intézkedéseiben még hangsúlyosabban jelenjenek meg a családbarát szempontok, családügyi kabinet felállítására került sor, emlékeztetett a miniszterelnök helyettese.

– Hazánk azon kevés ország közé tartozik az Európai Unióban, ahol a kormány a családok mellé állt, és a demográfiai problémát nm betelepítéssel, hanem a házasságkötések és a születések számának növelésével akarja orvosolni.

Azok, akik meghozzák a döntést a családalapításról, számíthatnak a kormány támogatására, hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak. 2018 a családok éve lesz, ígérte, aminek a fő célja a három vagy több gyermeket vállaló családok támogatása lesz, hogy “a gyermekek vállalása ne jelentsen szegénységi kockázatot”.

– A negatív demográfia tendenciák megfordítása lehetetlen a gyermekvállalás idejének korábbra hozatala nélkül, ezért kiemeltem támogatni fogjuk a fiatal gyermekvállalókat is – jelentette ki, majd hosszan sorolta, milyen kedvezményekkel, pl. CSOK és diákhitel visszafizetési kedvezménnyel igyekszik a kormány elérni ezt.

“A NOE nélkül a magyar családok helyzete nem lehetne ilyen” méltatta az egyesületet zárógondolatai között dr. Semjén Zsolt.

Őt, a szintén háromgyermekes Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára követte, aki elsőként az egyesület szellemiségét és eredményeit emelte ki, akiktől rengeteg élményt, szeretetet, nagyon jó javaslatokat kapott.

– Ha a jövőre tekintünk, akkor bizony azt kell hogy kimondjuk, hogy NOE, a nagy családok és általában a nagycsaládos életforma a nemzet gyarapodásának a záloga. A nagy családoknak köszönhetjük azt, hogy gyarapodni tudunk, nagy családok nélkül nem tud gyarapodni a magyar nemzet.

Ha szülinapra megy az ember, vigyen ajándékot is, mondta, és bejelentette, hogy a kormányzat egy olyan egy olyan nagycsaládos kártya bevezetésén dolgozik, amit rengeteg helyen lehet majd beváltani, ami sokkal több kedvezményre jogosít majd mint a jelenlegi NOE-kártya. Örömmel jelentette, hogy ezzel kapcsolatban mind a kulturális intézmények, mind a piaci szereplők részéről nagy a nyitottság, csakúgy mint az állam részéről.

A köszöntők sorát Boldizsár Béla, az erdélyi Caritas Humanitárius Megsegítő Alapítvány köszöntője, illetve a NOE himnuszának közös éneklése zárta.

Az esemény ünnepélyességét, a Szarvasi Hagyományőrző Rézfúvósok, az orosházi Harangos Néptáncegyüttes Képek Magyarpalatkáról című koreográfiája és a kétsopronyi Péter Cintia citerajátéka emelte.

A nap hátralevő részében a nagycsaládos résztvevők az Arborétummal, az állatparkkal ismerkedhettek meg, hajózhattak a Körösön, vagy választhattak a sok program közül, amit a Petőfi Sándor utca színház előtti lezárt szakaszán felállított sátrakban találtak.

Közétkeztetési verseny színhelye volt a Székely

Gyakorló Mustoló: Mert sportolni mindig jó…