in ,

Ünnep azoknak, aki méltóak rá

A kisebb-nagyobb butykosok szinte minden asztal alól előkerültek október 1-jén, a Vasipari Étkezdében. A Szarvasi Aranykor Nyugdíjas Egyesület tagjai bemelegítésként így köszöntötték egymást az idősek világnapján. Az ENSZ közgyűlésének döntése alapján 1991 óta világszerte ezen a napon fejezi ki a társadalom háláját és tiszteletét annak a generációnak, amely évtizedeken keresztül dolgozott az ország építéséért, és mutatott jó példát tisztességből és becsületből.

– Úgy gondolom, hogy ez az ünnep jár a szépkorúaknak. Jár azért, mert mi voltunk az a korosztály, amely a háború után felépített valamit. Családot nevelt, s ma már az időközben felnőtté vált gyermekek figyelnek és gondoskodnak nagypapáikról és nagymamáikról. Az idősek megbecsülése ugyanis a családnál kezdődik. Éppen ezért ma is többen vagyunk itt, mint amit a tényleges számok mutatnak. A háttérben velünk ünnepel az egész család – fogalmazta meg köszöntő gondolataiban a jeles nap üzenetét Tusjak János elnök.

Szarvas város önkormányzata nevében Hodálik Pál alpolgármester szólt a megjelentekhez. Beszédében leszögezte, tudomásul kell venni, hogy nem velünk kezdődött az élet, és nem is velünk fog befejeződni. A mi feladatunk, hogy tanuljunk az idősektől bölcsességet, tudást és élettapasztalatot, és mindezt továbbadjuk az utódoknak. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy globálisan és Magyarországon is növekszik a várható élettartam. Ez örvendetes, mivel egyre hosszabb időt tölthetnek a szépkorúak szeretteik körében, és a munkával töltött évtizedek után élvezhetik a nyugdíjas éveik szépségeit.

– Egyfelől az idősek klubjainak a fejlesztésében gondolkodunk, és nyertünk is egy TOP-os pályázaton a Bethlen Gábor utcai idősek klubjának energetikai megújítására. Ezen kívül beadtunk a vidékfejlesztési programokhoz is egy pályázatot a Siratói klub bővítésére. Egy külső, féltetős rész kialakítását szeretnénk megvalósítani, ahol családi rendezvények is megvalósulhatnának. Többször próbáltunk a Dózsa György utcai idősek klubjára is forrást szerezni, mert mára már az is szűkössé vált. Adósak vagyunk még az itt élőknek egy nagy közösségi térrel, ahol akár több klub is együtt ünnepelhetne – beszélt a folyamatban lévő és tervezett beruházásokról.

Földesi Zoltán vezető főtanácsnok köszöntőjében nyomatékosította, egy társadalom igazi fokmérője, hogy hogyan bánik az idősekkel. Véleménye szerint ez soha nem volt igazán a helyén, mint ahogyan most sincsen. Fontos, hogy minden nap kimutassuk az idősek iránti odafigyelésünket, és ha tehetjük, gondoskodjunk azokról, akik az életüket szentelték a családnak. Végül jókívánságait fejezte ki az egyesület tagjainak, abban bízva, hogy a jövőben is sok tartalmas közösségi programon és kiránduláson vehetnek részt.

A rendezvényen mintegy kétszáz fő vett részt, akik ebéddel, beszélgetéssel és estébe nyúló tánccal folytatták az ünneplést.

Vigyori tökfejek

Benka, ahol minden nap diáksportnap