in , , ,

Hotel Menthol Varga Viktor rendező szemével

Varga Viktor
Varga Viktor

A Hotel Menthol olvasópróbája után beszélgettem a rendezővel, Varga Viktorral.

– 19 éve – 1998-ban – mutatták be a darabot. A történet egy rózsaszín álomvilágban játszódik. A Te rendezéseidnek mindig komoly mondanivalója van. Nyilván ebben is lesz egy kis csavar…?

– Mindenképpen van mondanivalója a darabnak, és bármennyire is blődségnek hangzik, a boldogságkeresés nem csak magunknak, hanem a másoknak való örömszerzés a cél. Lehetne úgy is nevezni, hogy a modern kor kék madara – ha misztifikálni akarom –, de nem kell. Ez egy könnyed, szórakoztató előadás lesz, nagyon profi módon megcsinálva. Kellőképpen az arányokat megtartva – eltúlozva, kihasználva a nyelv adta humorát és ennek az egész zenei világnak az életérzését szeretnénk visszahozni, legyen ez a két óra kikapcsolódás a közönségnek.

– Változtattatok az eredeti forgatókönyvön?

– A dramaturgián nem változtattunk, de bizonyos szövegeken igen, hiszen minden darab bizonyos koronként meg kell, hogy újuljon, picit igazodni kell a mai világhoz. Azt szeretném, hogy 10 évestől 90 éves korig eljöjjenek, és jól érezzék magukat a nézők. Jól értsék, és jól szórakozzanak az előadáson. Csak én „nyúlok bele”, és csak egy kicsit.

– A Hungária első aktív korszakában nem éltél, mikor találkoztál a Hungária zenéjével és mit jelent számodra?

– Ez így van! A zenével a Győri Nemzeti Színház színpadán találkoztam beugróként, amikor három nap alatt kellett megtanulnom mindent, de tréfát félretéve csehszlovákiai létem alatt is hozzátartozott a magyar kultúra, tehát a zene, a film, a humor létezett, ugyanúgy ismertem gyerekkorom óta. De a Hotel Menthol világát, illetve a rock and rollt, ezt egészen konkrétan ott ismertem meg. Volt rá három napom, és a harmadikon már Tv felvétel volt.

– Kérdezni akartalak erről is. Te Győrben Korcsmáros György rendezésében játszottál az előadásban (Tubust), amiből Tv felvétel is készült (2004-ben), hogyan emlékszel rá?

–     Hú, nagyon fárasztó munka volt! Igazából a sokra emlékszem. Szerdán tudtam meg, hogy pénteken be kell ugranom a Hotel Mentholba, viszont pénteken tudtam meg azt, hogy élő TV felvétel lesz. Ezek miatt nem igen volt időm bármit érezni. Nagyon pontosan és precízen meg kellett tanulnom 28 koreográfiát nagyon rövid idő alatt, illetve az összes dalt, illetve a szöveget, plusz a szituációkat. Ezt annak idején Vándor Attila kollégám tanította be éjszakába nyúlóan. Bedobtak a mélyvízbe. De azt kell mondjam, hogy a későbbiekben már örömöt okozott a játék. Az előadás nem csak a nézőknek, hanem a színpadon játszókat is örömmel töltötte el. Mert magával ragadja a zene a színészeket és a nézőket is, és boldogság érződik a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

– Fenyő Miklós zenéje egy életérzés, mit gondolsz róla?

– Mindenki megpróbálja ma is megkeresni azt a viselkedésformát, amit ma másképp hívnak, de létezik. Helyi vagányoknak hívják őket. De mindenkinek van jampi korszaka – a kamaszkor környékén – van, akinél kicsit később. Nem feltétlenül ezt a zenét hallgatják, de rockot, mert a rock and rollnak több árnyalata van.

– Milyen lesz Varga Viktor Hotel Mentholja?

– Hú… Remélem szórakoztató és jó, remélem, hogy minőségi előadást hozunk létre – ez a cél!

– Díszlet, jelmez?

–     Nagy Szilvia. Nagyon szeretek Szilvivel dolgozni. Kicsit nosztalgiázunk, kicsit modernizálunk, mind a díszletnél, mind a jelmeznél, ahogy az előadás megengedi.

– Zenei alap, zenei vezető?

– Eredeti zenei alappal dolgozunk, Novai Gábortól kaptuk meg, a zenei vezető Timkó János lesz.

– Hogyan bukkantál rá a koreográfusra?

– Csasztvan András ajánlotta Botta Tibort, aki ennek a műfajnak az éllovasa, versenyzői sok hazai és nemzetközi versenyt nyertek.

–     Amit a neten láttam, ott a főfigura Mike, de bevallom, Nádházy Pétert nehezen tudom elképzelni Casino twistet vagy Limbó hintót énekelni, táncolni, jampit játszani, „belőtt” hajat igazítani, és minden, ami a jampiság velejárója nem jellemző Péterre… Ennek ellenére tudom, hogy kiváló színművész.

– Szeretem a színészi kihívásokat, és Péter nagyszerű színész, csak feszegetni kell a határait. Remélhetőleg ő is örül. Nagyon különböző stílusú szerepeket játszott a Cervinusban az elmúlt évek alatt, és állta a sarat. Biztos vagyok abban, hogy most sem lesz másképp. Ahogy a sajtótájékoztatón is mondtam, szélesíteni akarom Mike és a fiatalok közötti generációs távolságot. Egyébként Péter is megkérdezte miért ő. A szakmai tudásában maximálisan megbízom!

– Hogyan választottál szereplőket erre a táncos előadásra, ahol igencsak karban kell lenni, hiszen rockit, twistet táncolni, közben énekelni nem kis feladat és tüdőkapacitás? Több jókais fiatal színésszel dolgozol majd.

– Többen elhagyták a Jókait, és én éltem a lehetőséggel.

– Zsuzsa ezúttal igazi dívaként lép színpadra, akinek biztosan jól fog állni a szerep…

– Zsuzsának is kihívás lesz a szerep, mert más stílus. De jól felkészült szakember, így meg fog birkózni a feladattal.

– Zsilett szerepében Polák Ferencnek eddigi teljesítménye után igazán kijárt a főszerep, hiszen több előadásban bizonyított…

– Igen, évek óta próbálunk olyan csapatot összehozni, hogy az ütős legyen, ezért szakmailag erős színészeink vannak. Mindenkinek kell a kihívás, kell a fejlődés, a fokok, a feladatok. Konzekvensek vagyunk abban, hogy ne használjuk a színészeket, hanem segítsük őket, a munkájukat, a karrierjüket. Ha majd visszatekintenek szarvasi múltjukra, elmondhassák, hogy igenis fejlődtek, mert új célokat és kihívásokat kaptak. Polák Feri most jutott el oda, hogy egy előadást elvigyen a hátán, és megbirkózzon a feladattal. De elmondhatom, hogy a mi társulatunkban minden színész alkalmas erre, de mindenkinek más – más darabot szánunk. Mindenki korlátait szeretném feszegetni, hogy minél szélesebb spektrumon tudjon játszani.

– Bemutató?

– November 23, 24, 25.

– Köszönöm a beszélgetést!

Galambos Edit

Dalban hozta el ajándékát a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete

Állatok világnapja a ZOO-vodában