in , , ,

Színészkedve segítenek, hogy minél több gyerek jusson el színházba

“Nem az első alkalom, hogy a Cervinus Teátrum színházbérlettel támogatja a hátrányos helyzetű gyerekeket”, hangzott el a 2017/18-as ifjúsági színházi szezon kezdő előadása előtt dr. Dósa Zsuzsa részéről. A jegyek három előadásra, illetve egy negyedik, bónuszelőadásra szólnak. Kutyánszky Kázmér történetével, majd a Pom Pom meséivel, illetve első alkalommal egy saját gyártású táncszínházi előadással várják a gyerekeket. A Drótos Jankót a Tessedik Sámuel Táncegyüttes művészeivel állítják színpadra. Ez a szlovákság hagyományaira épülő történeteket, meséket, vidám helyzeteket fog bemutatni kerek mesés történet keretében.

– Vannak olyan családok és vannak olyan gyerekek, akik nem engedhetik meg, hogy eljussanak a színházba, és ha nekünk van rá lehetőségünk, nem csak itt a színházon belül, hanem természetesen a nézők között is akadnak, akik segíthetnének, akkor miért ne tennénk meg.

Ez már hagyománnyá vált. A nyári Cervinus Művészeti Fesztivál bevételéből, pontosabban a VIP jegyek bevételéből tudják megtenni. A közönség tudja, hogy amikor VIP jegyet vesz, a pénzének egy része a gyerekek színházjegyének a támogatására lesz fordítva.

– Mi vagyunk az a színház, ahol a VIP jegyekért nem adunk plusz szolgáltatást, hanem a néző ezzel egy hátrányos helyzetű kisgyermeknek ad ajándékba színházlátogatást – jelentette ki a színház művészeti igazgatója.

A nézők jóvoltából az idén három iskolának tudnak 5-5 bérletet adni. Hogy ki kapja, azt a pedagógusokra bízzák, hiszen ők tudják, melyik az a gyermek, akinek segítségre van szüksége. Így iskolánként a három bérletes előadásra 15 gyermek fog tudni ellátogatni.

A Kisfaludy- és Domján Edit-díjas színész vallja, hogy amíg egy kisgyerek színházban van, jó helyen van. Mindenképpen fejlődik akár a látványvilágtól, akár a zenétől, beleszerethet egy műfajba, tanulhat verseket, tanulhat történeteket. Minden egyes színházi előadásnak mondanivalója van, minden egyes színházi előadás, ami a gyerekeknek szól, az valamiféle tanulságos történet, szeretetről szól, jó dolgokról szól.

– Van egy másik szempont: soha nem tudhatom, hogy melyik gyerekből lesz a jövő színésze, rendezője, koreográfusa, kit hogy ihletünk meg. Ez egy titkolt, úgymond hátsó szándék részemről. A jövőbeli felnőtt közönség most növekszik, ezekből a gyerekekből lesznek a későbbi felnőtt nézőink. Ennek van egy ilyen további, hosszútávú hozadéka is.

Érdekesnek találta, hogy a szlovák darabok látogatottsága növekszik, míg a magyaroké stagnál. Az iskolák részéről azt a visszajelzést kapták, hogy a szülők inkább előadásonként jegyet váltanak, mert nem tudják megvásárolni a bérleteket, amin még azzal sem tudtak változtatni, hogy részletfizetési lehetőséget biztosítottak a bérletekre, pedig országos viszonylatban Szarvason nagyon alacsonyak a jegyárak.

– Ez nem a színház és nem a szülők hibája. Vannak ilyen időszakok, periódusok, mondta. Ezekkel a támogatott jegyekkel tudunk segíteni a gyerekeken – mondta, és mindenkit arra kért, hogy ha teheti, segítsen!

Rekordszámú résztvevővel zajlott a MIX röplabdakupa

A Fő Téri Általános Iskola sikere a XIV. „Őszirózsa” Természetvédelmi Vetélkedő döntőjén