in , ,

Kuriózum a Körösök vizeiben: kecsegét telepített a KHESZ

Négy helyszínen, mintegy 800 darab kecsege került be a Körösök vizeibe. Október 11-én a Hármas-Körösön – a mezőtúri kompnál és a gyomaendrődi közúti hídnál – 50-50 kg, a Kettős-Körösön – a köröstarcsai Kishajó Kikötőnél – és a Sebes-Körösön – Körösladánynál – pedig ugyancsak ilyen nagyságrendben osztották el a napjainkban ritkaságszámba menő tokot.

Nemes Attila, a Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta, a kecsegetelepítésnek a szervezet részéről több éves múltja van. A vezetőség és a Halgazdálkodási Bizottság 2012-ben döntött úgy, hogy a halfaj rohamos csökkenése miatt telepítésekbe kezdenek. A kecsegefogások ugyanis azt mutatták, hogy míg a ’70-es években jelentős mennyiség került elő a folyókból, a 2010-es évek elejére szinte teljesen eltűnt a Körösök vízrendszeréből.

– Érdekesség, hogy az egykori, 1997-es halászati törvény még azt mondta ki, hogy 45 cm-es méretkorlátozás és március 1-től május 31-ig tartó tilalmi idő mellett lehet horgászni a fajra. Később, a 2013-as halgazdálkodásról és halvédelemről szóló törvény végrehajtási utasítása már tiltotta az ilyen jellegű tevékenységet, mivel a törvényhozó is azt tapasztalta, hogy számuk látványosan megfogyatkozott. Jelen pillanatban nem fogható státuszt élvez, ami annyit jelent, hogy ha a vízkezelő ki tud mutatni megfelelő nagyságrendű éves telepítést, ill. adott vízterületen egy stabil állományt, mentességet kérhet ez alól – utalt a faj egyedszámának stabilizálódását célzó jogszabályi intézkedésekre.

Hangsúlyozta, a KHESZ tevékenysége ugyancsak ebbe az irányba mutat, bár ezt a szintet még nem sikerült elérni. Ezt támasztja alá az a mintegy 4000 db kecsege is, amely tavaly került be a Körösök vizeibe.

A kedden telepített kecsegeszállítmány a Bács megyei Homokmégyről érkezett, ahol mesterséges körülmények között nevelkedett. Az áltagos tömegük 0,25-0,3 kg, nagyságuk 30-40 cm között mozgott. A tavalyi évvel ellentétben ezúttal nem egynyári, hanem kétnyári halak kerültek a folyóba, Többet közülük a szakemberek pálcikajelekkel láttak el, abban bízva, hogy a visszafogási arányok növekednek. A tavalyi évvel ellentétben ezúttal nem egynyári, hanem kétnyári halak kerültek a folyóba, így természetes ellenségeik remélhetőleg kisebb kárt okoznak bennük az elkövetkező hónapokban.

– Aktívan részt vettem minden egyes korábbi telepítésen. Volt köztük ponty, süllő és csuka is, de amikor megtudtam, hogy ezúttal kecsege kerül a Körösbe, nagyon megörültem. Ha őszinte akarok lenni, még sohasem láttam közelről ezt a halfajt, nem is horgásztam rá, ezért jó érzés volt szemügyre venni ezeket az izmos ki halakat, tudva azt, hogy talán ennek köszönhetően visszaáll a folyó biológiai egyensúlya – árulta el Deli Ibolya, a női világbajnok bronzérmes csapat tagja, aki maga is segédkezett az egyedek vízbe juttatásában.

A szövetség vezetője röviden áttekintette az elmúlt hónapok eseményeit is. Mint ismeretes, év elejétől a szövetség kezelésébe került a Szarvas-Békésszentandrás Holt-Körös. Elmondta, ez idő alatt megszervezték a halászati őrzést, új eszközök kerültek beszerzésre, és nagy erőkkel kezdték meg a vízterület haltelepítését is. Közel négyszáz mázsa egy, két, ill. háromnyaras ponty, valamint csuka, süllő és keszegfélék kerültek be a vízbe, a megkezdett munka sikerét pedig a megnövekedett jegyeladások is igazolják.

A Fő Téri Általános Iskola sikere a XIV. „Őszirózsa” Természetvédelmi Vetélkedő döntőjén

Kihelyezett nőgyógyászati szakrendelések