in ,

A lyukat 61 éve nem tudja elfújni a szél

“1956. október 23-án kezdődött a magyarság egyik legbátrabb szabadságharca, ami méltán írta be magát a világtörténelembe”, fogalmazott emlékező-beszédének elején Molnár József polgármester a Csabacsűdön hétfő kora délután tartott megemlékezésen.

– A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét. A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat – idézte Albert Camus-t 1957-ből.

Molnár József visszaemlékezése után a Békéscsabai Jókai Színház művészei és színitanodásai ünnepi előadása lövéssorozatokkal kezdődött. 1956-ra emlékező, gépfegyversorozatokkal tagolt montázsukban szintén felidézték Camus 1957 október 23-i mondatait, de hangzott el Ákos 1956 című dalából is néhány sor, töredékek Faludy György 1956, te csillag és Weöres Sándor Majtény, Világos című verséből, de műsorukba bekerültek olyan európai vagy azon kívüli írók, költők tollából is, mint Ernesto Pinto (Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz), akik így álltak ki az 56-os forradalom mellett.

Ha 56 leírásához két mondatot lehetne kiválasztani a színitanodások műsorából, akkor az egyik Zalán Tibor Az ősz pergése című versének utolsó, “A lyukat nem tudja elfújni a szél”, valamint Tollas Tibor Túlélőkből származó, “Legyen csendes az álmuk, mert nem haltak hiába!” sora lenne.

A megemlékezést a Polgármesteri Hivatal melletti Október 23. téren koszorúzás fejezte be.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/171024csud56.

Igazi sikertörténet: barátsággal, önzetlenséggel, kitartással írt 50 kajakos év

Benkások a víz felett és föld alatt Budapesten