in , ,

Duplázott a NASA-nál a szarvasi asztrofotós

Korábban még nem fordult elő, hogy fél éven belül ugyanannak a magyar csillagásznak a képét válassza a NASA a nap fotójának. Bagi László erre most rácáfolt.  A szarvasi csillagász felvételét, az M101 Szélkerék-galaxist először május 20-án választotta a legrangosabb űrkutatással foglalkozó intézet a nap képének, legújabb gyöngyszemét pedig a mai napon emelték ki.

Ennek az asztrofotónak az elkészítése során a távcsövét a Perseus és Androméda csillagkép irányába fordította, amelyet korábban már számtalan „éjszakai vadász” kapott lencsevégre. A kiválasztott objektum az NGC 891 galaxis, és annak közvetlen környezete volt. Az NGC 891 egy nagyon látványos, éléről látszódó galaxis. Földtől való távolsága megközelítőleg 30 millió fényév. A galaxis átmérője – hasonlóan a mi Tejútrendszerünkhöz – 100000 fényév. A fotó elkészítése során és a nyers képek átnézésekor vált láthatóvá az a számtalan galaxis, amely az NGC891 közvetlen közelében található. A felvétel különlegességét az adja, hogy számtalan halvány és nagyon távoli galaxis mutatja meg magát a fényképen. A végleges fotó 25 órányi expozíció eredménye.

– Nagyon örülök neki. Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen rövid időn belül sikerül megismételni ezt a szakmai berkeken belüli nagyon rangos elismerést. Úgy vélem, hogy ez egy nagy lehetőség arra, hogy a magyar asztrofotósok munkái valamelyest előtérbe kerüljenek, és nemzetközi vizeken is megmutatkozzanak. Különösen azért, mert azt is látni kell, hogy az általunk használt technikai háttér össze sem hasonlítható a tengeren túli kollégák felszerelésével – kommentálta a sikert.

Aki további távoli csodákban szeretne gyönyörködni, érdemes Bagi László honlapját, a ww.bagil.hu-t is felkeresnie. Országhatárokon belül ugyanis a napokban publikálta másik „vadászzsákmányát”, az M33 Triangulum galaxist. Ez a látványos galaxis Földünktől 3 millió fényévnyire található. A végleges fotó 15 órányi expozíció eredménye.

A díjnyertes fotó legfontosabb paraméterei:
Távcső: Newton Asztrográf 200/800 F/4
Fényképezőgép:  Canon 600D átalakított
Expozíciós adatok: 250×6 min. ISO 800  RGB.
A fotó készítésének helye: Öcsöd

Nagy Máté, Frankó Dániel és Litauszki György

Versenyről versenyre fejlődnek karatésaink

Így tedd rá: A játékban, táncban, dalban gazdag mindennapokért